Meditacija po Šamansko

Meditacija pomeni nego notranje tišine. Brez notranje tišine ni uvida v stanje stvari. Meditacija ni pogojena z določeno telesno držo, temveč je stanje duha, ki je v popolni pretočnosti. V pretočnosti smo, kadar se življenjsko dogajanje ne zaletava ob miselne pojme, ideje in razlage. Uvid v stanje stvari ni le nekakšen preboj, v katerem sprevidimo, pri čem smo. Uvid v stanje stvari je istočasno celovita preobrazba človeka, kajti videnje resničnosti nas samodejno preobrazi.

Pričujoča meditacija se začne z izvedbo ene ali več od šamanskih kretenj, ki nas notranje pripravijo na sprejem nauka. Nato v pomirjenosti ležemo in dovolimo toku šamanske misli, da nam osvetli določen fenomen videnja. Na prvi meditaciji smo doživeli moč notranje tišine tako, da smo bili dolgo časa v sebi tiho. Druga meditacija nam je pokazala pot do prisostvovanja, v katerega pademo, ko nase in na svet zremo iz notranje tišine. To je izjemen podvig, ki ga dosežejo le goreči iskalci. Ne zato, ker bi bilo to težko doseči, temveč zato, ker dovolimo toliko drugih posvetnim stvarem prednost v pozornosti, da nam zmanjka moči za videnje in bivanje. Tretja meditacija nas je popeljala na vpogled v zgodovino človeka, na njegov začetek in kako smo končali, kjer smo, brez česar ni videnja duha časa in pripravljenost nanj ni možna.

V tokratni meditaciji se bomo enako kot prej prepustili navdihu, ki nas preplavi med izvajanjem šamanskih kretenj tik pred zdajci in napovedati vsebino srečanja v naprej ne morem. Vsakokrat je vsebina odvisna od tega, kdo pride nanjo in kakšna je skupna energija, ki nase potegne določen aspekt videnja, v katerega se nato skozi meditacijo potopimo. Vedno pa nam meditacija pusti darilo v obliki duhovne jasnosti, moči in razumevanja, ki ga lahko takoj zatem vtkemo v vsakdanje delovanje.

V torek 14.1.2020 ob 19 uri v Klubu Orfej na Vrhniki

Vodi Marjeta Šumrada

Prostovoljni prispevek! Hvala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: