Foto Hosta

Otroci spoznavajo gozd ne toliko z očmi, kot s čutenjem in zaznavanjem. Znano je, da naše telo in miselni proces v naravi delujejo drugače. Odprti prostor neguje odprto razmišljanje, opazovanje naravnih pojavov in gozdne dinamike pa v otroku prebuja naravnost in živost. Hosta osamosvaja otrokovo presojo tako, da neguje občutljivost. Bolj ko smo prežeti s t.i. bojevniškim preživljanjem časa v gozdu, bolj naravni postajamo, s tem pa vse bolj osvobojeni odvisnosti in družbeno vsiljenih potreb. Gozd je zdravilec, kadar mu dopustimo, da neguje našo divjost, prvinskost in pristnost.

Nujno je, da en del nas ostane neudomačen in povezan z življenjem, da bi ga lahko čutili pod nogami in občevali z njim na nadvse očarljiv način. Takemu človeku smemo reči živ in prebujen človek, ki se je izvil iz slepote uma. To so otroci novega časa, ki bodo dihali in ustvarjali z življenjem.


Iz vsebine Odvisno od starosti in nagnjenj se otroci spoznavajo z različnimi veščinami kot so poznavanje rastlin in živali gozda, njihovih habitatov in obnašanja, delanjem z zemljo, vrtnarjenjem in zeliščarstvom, pokrajinsko arhitekturo, gozdarstvom, rokovanjem z orodjem, pripravljanjem jedi na odprtem ognju, gozdno umetnostjo izdelovanja nakita, loka in puščic in enostavnih struktur kot so bivaki, gugalnice in druge uporabne gozdne gradnje. Otroci se seznanjajo z naravnim način življenja in poklici ter umetnostmi, ki so naravnane na človekovo vzajemno sobivanje z okoljem in poklici nove zemlje.


INFO V šolskem letu 2019-2020 ponovno pričnemo z gozdnim krožkom za predšolske otroke in osnovnošolce. Poteka eno sobotno dopoldne na mesec na Sveti Trojici na Vrhniki od 10 h do 14 h. PRVO SREČANJE 21.9.2019

CENA: 15//22 eur na srečanje + 5 eur prehrana, ki jo lahko otrok prinese s seboj. Prehrana vključuje sadje, hladne prigrizke, pijačo, toplo ognjeno kosilo z žara, mesnine, sir, krompir, koruza, bučke, zelenjavo, doma pečene sirove štručke, rogljičke, kolačke, muffine ipd. Prva cena je za člane Hoste, druga za nečlane. Letna pristojbina za članstvo Hoste je 30 eur.

Termini 2020

14. marec 2020    11.4.2020     16.5.2020     13.6.2020

Nazaj na Doživite gozd

Naprej na Gozdno varstvo