V sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport

Kakor je bilo na prvem srečanju spoznavno tiho, se je po treh srečanjih duh udeležencev že dodobra prebudil. Veliko miru in tišine je potrebno, da nekdo prebije parametre umske zaznave in resnično zaživi. Zaživeti pomeni prebuditi občutljivost do dogajanja, vseeno ali je to dogajanje lasten miselni proces in čustvovanje ali pa dogodki okrog nas. Občutljivost se prebudi, kadar smo v sebi tiho, kadar umu ne dovolimo, da to kar gleda, komentira in sodi.

Zaupanje življenju zelo pomaga, da se procesu aktivno in hote predamo, zavedajoč se, da je neskončno modrejši od nas. Naša pamet nas lahko pripelje le do tu in nič dlje. Danes živeči na lastni koži spoznavamo posledica naše pameti. Vsi smo pionirji prerojevanja uma. Očiščenje miselnih tujkov stori, da spet zaživimo kot pristno, čuteče in ljubeče bitje, kar v resnici smo.

Spoznavati začenjamo silovitost predolgo zatrte ženskosti, ki zna biti in prisostvovati, za razliko od moškosti, ki zna delati.

Danes znamo narediti vse, ne znamo pa biti, čutiti in zaznavatii. Pregorena moškost nas sili v neprestan pogon, v katerem izgorevamo, ne da bi enkrat samkrat v življenju zares zadihali. Dozoreli smo za rešitev, za popolno zaustavitev, za prisostvovanje brez namena, ki jo daje razumevanje enosti. Intelekt je življenje (navidezno) razdelil, a dovolj je, da tako mislimo in tako postane. Smo duhovni kastrati, otroci brez korenin, tujci življenju.

Zatopljenosti v svoj svet želja in potreb ne moremo sprevideti brez soljudi, ki so bolj ali manj drugačni od nas. Potrebujemo jih za preboj iz kukona ega. Zaživimo ta uvid kot hvaležnost za vse, kar nam življenje prinese ali odnese, ne meneč se za lastno sebično misel, ki se pritožuje, jamra, stoka in benti, če ni tako kot si je zamislila.

Postanimo spet iskreni v edini sili, ki nas poganja in osmišlja, ljubezni. Razdajajmo se v vsaki, še tako neznatni gesti ljubezni.

Nasmehnimo se, kadar smo slabe volje, prijazno postrezimo kavo utrujenemu, pozabimo lastne potrebe, da bi nasmejali, sodelovali v igri z nekom, molčimo, kadar se ne strinjamo, ne ubijajmo atmosfere z uveljavljanjem svojega prav, zavejmo se, da to kar mislim jaz in ti, življenju nič ne pomeni, negujmo aromo odnosa z dopuščanjem drugim, da so, ne vmešavajmo se v proces rasti drugih, vsak ima svoj čas, dopuščajmo zmoto, zacvetimo v svobodi, nežnosti in dajanju, osvobodimo se zamer, krivde in slabe volje za vsako ceno, kajti življenje je valuta, s katero se igramo.


Od udeležencev…

Marjeto mi je prineslo življenje preko mojega mlajšega sina, ki se je udeleževal gozdnih taborov za otroke v času, ko sem bila duhovno in fizično podhranjena, izčrpana in izžeta. Kot ženska in človek pregorela. Kar nekaj let pred svojim 50 letom sem se počutila kot 70 letnik in pristala na antidepresivih in pomirjevalih. Kot njena prijateljica in sobojevnica sem danes brez katerihkoli zdravil in energetsko pomlajena.

Krožek in druženje v skupini, kjer je energija še močnejša, je prinesel še jasnejšo sliko kaj pomeni zaupati življenju. Dodobra je pretresel in dvignil nesnago v meni, za katero sem mislila, da je ni več. Na poti pristnosti, iskrenosti, radosti do življenja se znova in znova odpirajo nova spoznanja. Ko se začneš enkrat ukvarjati s seboj ugotoviš, da boš imel še veliko dela. Zame je to kot iskanje diamanta, veliko blata in kopanja po njem. Krožek mi je pomagal najti diamant, ki je še moten in umazan. Veselim se gozdnega odmika v začetku julija, v katerem si nadejam začetek brušenja diamanta.

Dokler sem živela v naglici in izven sebe, mi je delo na sebi predstavljalo velik napor. Kljub temu sem vedno močneje slutila v sebi moč, ki mi ni pustila nazaj. Marjeta s svojo iskrenostjo, pristnostjo, znanjem, milino, sočutjem, ostrino duha, aktivnim poslušanjem, enostavno daje. Njeno vodenje ne ponižuje, čeprav znova in znova padaš in se trudiš in se premakneš morda za milimeter naprej, te ne obsoja, ampak ti stoično znova in znova stoji ob strani in te usmerja na pot jasnosti in pomiritve. Skupaj je lažje. Hvala. Gordana


Že dolgo prebiram knjige na temo duhovnosti in se učim teorijo, zato sem hvaležna, da lahko še v praksi doživim in se učim na lastni koži o ekologiji duha. Že ob prvem poslušanju Marjete sem vedela da bodo ta srečanja zapolnila še zadnje kamenčke v mozaiku mojega iskanja smisla duhovnosti.

Ko imaš možnost poslušat Marjeto, ki s tako prefinjenimi izrazi in srčnostjo skuša ubesediti tisto, kar se dogaja v naši duši. Opiše tisto, kar se čuti, doživlja, spozna, prepozna na nivoju doživetja, ki ga razumsko možgani ne morejo umestiti v noben okvir, predal, kalup. Kar se čuti je tako osebno, močno doživetje da težko kaj poveš, ne da bi se utrnila kakšna solza. Zato je tako lepo deliti doživetja, lepa in manj lepa, v skupini, ki te sprejme, posluša in ne obsoja.

Krožek mi je dal nov pogled za poglabljanje vase. Hvaležna sem za nasvet, kako se poglobiti vase v tišini, ko se “odklopim” od medijev. Ko sem sama s seboj si spet dovolim čutiti, doživljati, osmišljati svoje življenje z branjem, poezijo, sanjami.

Nekje iz globin spomina se vračajo verzi, ki so mi nekoč veliko pomenili in mi dali energijo za nov dan. S hvaležnostjo jih delim z vami:

Prijatelj, dober dan!

Življenje ni hitra cesta med zibelko in grobom,

temveč prostor na soncu, kjer se lahko ustaviš.

Živi danes, smehljaj se danes, danes bodi srečen… (de Mello)

Marjeta hvala, da si na novo osmislila moje življenje skozi Ekologijo duha. Vesela sem, da sem preko krožka spoznala nove srčne prijatelje. Helena


Zelo sem hvaležna za priložnost, za dejstvo, da lahko prisostvujem temu krožku. Dobila sem usmeritve, odgovore na nekatera moja vprašanja, katerim nisem poznala odgovorov, niti nisem vedela, kje in kod naj jih pričnem iskati. Že sedaj imam občutek, da delujem lahkotneje, predvsem si želim, da bom znosnejša za vse okrog sebe, posledično bom sama mirnejša in tako bo krog sklenjen.

Spomnila sem se, da življenje vedno ponudi roko, le da včasih tega kar ne opazim. Zavedam se, da bo potrebno še precej samodiscipline, dela, uvidov. Imam občutek, da sem na dobri poti. Hvala za vse, s toplimi pozdravi, Vladka


Krožek ekologija duha je program, ki ti pomaga odstraniti smeti iz tvojega fizičnega in duhovnega sveta. Pomaga ti videti, kaj sploh so smeti v tvojem življenju in katere najbolj krojijo tvojo usodo. Razjasni se ti, kaj določeni odnosi prinesejo v tvoje življenje, kaj tvoje določene navade in kako vplivajo mediji in okolica na nas. Ko enkrat razumeš, kaj je zate dobro in kaj ni, se bistveno lažje odločiš. Vsaka sprememba na bolje ti sprosti življenjsko energijo, da lahko dosežeš nek nov cilj ali pa živiš življenje bistveno bolj polno tudi v povsem vsakdanjih stvareh.

Ko se nehaš smetiti in pretirano razmišljat, začneš čutit in zaznavat, da ti svet v tebi in okrog tebe ponuja veliko več, kot pa si si kdajkoli zamislil. Zaznaš, da je svet narave lep in popoln, ter da si ti del te popolnosti. Marko


Krožek Ekologija duha mi je takoj pritegnil pozornost prav zaradi izvedbe v naravi, spoznavanja, raziskovanja in razumevanja globine-širine-veličine Življenja. Intenzivnejši čustveni dogodki preteklih nekaj let so me pripeljali do nemira, nekaterih manjših obolenj. To mi sporoča, da nekaj ni prav, morda nekaj manjka in potrebujem spremembe – spremembe v sebi. Pogled na svet skozi energije in narava sta mi blizu. Krožek me pelje v smer, ki sem jo do sedaj le slutila, čutila. Po eni strani mi sporoča, da tisto, kar sem že vedela o sebi, ne drži, in po drugi strani daje »navodila« za nov pogled.

Hvaležna sem Marjeti, da je razburkala mojo notranjost in spodbudila radovednost. Spet sem segla po Kojčevem Učbeniku življenja, nekaterim lekcijam pred časom še nisem bila kos. Duši


Lansko leto se mi je življenje korenito spremenilo. Moje življenje je postalo polno ljubezni in radosti. Na pot mi je prineslo več čudovitih učiteljic in tudi našo učiteljico Marjeto. Na krožku spoznavam in odkrivam, kaj se mi je zgodilo, kaj se mi dogaja in prepoznavam poti do sebe, do radosti. Imam še veliko dela in mi je v veliko veselje, da mi je to dano. Sem iskreno hvaležna za nauke, spodbude in toplino učiteljice in cele skupine. Hvala, Marjeta