V sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport

Korenina zdravja leži v univerzalnem duhu, ki se je zmožen prerasti v osebni zgodovini in kulturi in se poistovetiti z Življenjem, ki čuti in spoštuje vse oblike življenja. Obstaja veliko naravnih možnosti, ki človeka postavijo v položaj, v katerem začuti veličino Življenja, kateremu pripada. Nekaj od teh bomo spoznali in prešli tekom krožka, vse pa izhajajo iz tega, kar človek sam po sebi že ima in ne potrebuje, razen podpore miru v sebi in okoli sebe ter moči naravnih elementov, nobenega zunanjega posredovanja.


Med duhovnimi velikani ustoličena modrost, med ljudmi sodobnega civiliziranega časa pa vse bolj iskano jedro zdravja ni v pridobivanju, vnašanju ali dodajanju nečesa v naše življenje, telo in misel, temveč v osvobajanju od miselnega, čustvenega in materialnega balasta, ki duši naravno zdravost. Morda se večina pri iskanju zdravja še vedno zanaša na stvarne vnose v telo, a močno je že čutiti rast svetlobnih ljudi, ki se zavedajo, da se zdravje rojeva iz čiščenja naših življenj… navad, misli, čustev, hrane, početij, odnosov, sevanj, vzdušij in stvari.

Zaradi naše otopelosti zlahka prezremo to veliko resnico in močna volja je potrebna, da se osvobodimo tega prepričanja, ga prerastemo in modrosti telesa in življenjskega dogajanja dovolimo, da nas ozdravi. Koren bolezni je napuh, je človekova vzvišenost nad življenjem, ki ga ugonablja. Da pridemo do ponižnosti, nas življenje sooča s številnimi stiskami, izgubami in preizkušnjami, da bi ponovno priznali svojo majhnost v primeri z njim.


Izobraževalni cilj je spoznati in tekom krožka ali v času med srečevanji preizkusiti v naši družbi močno zanemarjene moči gozda in naravnih elementov ter samote, tišine in odrekanja, ki so pri naravnih ljudstvih sveta negovani kot sveti grali zdravja. Prečistili bomo vse plasti našega življenja, da bi naš dotik, namesto macole, postajal vse bolj podoben nežni pajčevini. Skozi to želimo razumeti, zakaj je občutje veličastnosti do življenja ter zavestna nega samote in tišine rešitev in zdravilo za vsako človeško tegobo in bolezen.

Akcijski cilj je slikovna brošura ali knjižica s predstavitvijo teh načinov in vtisov udeležencev o njih. Nekaj načinov zdravljenja bomo vključili, ki jih tekom krožka ne moremo izpeljati, jih pa lahko izpeljemo skozi Hostino ponudbo 10-dnevnih gozdnih odmikov. Krožek bo imel tudi javno zaključno prireditev z fotografsko razstavo in morda film.

Nazaj na Izobraževanje in več formalnih podrobnosti o krožku