Pustimo se navdihniti naravi, v kateri najdemo vse za naravni vrt. Pomagamo vam zasnovati vrt tako, da se bo vse med seboj podpiralo in varovalo. Material za podporo brežin in naklonov, za ureditev poti, skalnjakov in stopnišč ali zaradi estetske vrednosti naberemo v naravi. Uporabljamo kamne različnih oblik in struktur iz bližnjega okolja, olesenela debla, sveže leskove veje, korenine, lubje, šoto, mivko, pesek in drobir, brez betona in dodatnih nakupov. Semena shranjujemo iz leta v leto in z vrtom, razen vašega dela, ni finančnih vložkov.

Vrt samega sebe ohranja… in kar je morda najpomembnejše, nudi koristno in zdravo delo, počitek in razvedrilo, ter samooskrbo pri osnovnih zeleh, dišavnicah, solatah, zelenjavi, sadju, jagodičevju in seveda nepogrešljivemu cvetju.

Naravni vrt

Nova ograja deluje stara, kadar uporabimo mahovnate kamne. Vrt je živo bitje, ki se odziva na sleherni naš dotik. Ni mu vsak dotik prijeten in nekaj časa traja, da se z vrtom spoprijateljimo tako, da opazimo, kdaj ga podpiramo in kdaj mu delo otežimo. Tudi vsaka rastlina se ne počuti dobro povsod in včasih traja nekaj presaditev, preden se udomači na terenu.


Otroški gozdni vrt

Naravno šolanje upošteva, da je gibanje in stik z naravo najmočnejši pouk, ki ga otroku lahko privoščimo. Stik z zemljo, spoznavanje procesa rastlin, doživljanja gozdnih ritmov, spoznavanje nepogrešljivih drobižkov, doživljanje letnih časov v naravi, zmožnost pozornega opazovanja in pronikanja v podrobnosti so nepogrešljivi vidiki otrokove širine, ki neguje naravno inteligenco.

Svobode brez reda ni. Kjer ni reda, ni svobode. Reči: ‘Počel bom, kar hočem! V šolo bom šel, kadar mi paše, na delo bom šel, ko se mu bo ljubilo, pridem, kadar mi ustreza’… s tem ustvarjamo nered. Upoštevati je treba, da so na svetu tudi drugi ljudje in druga bitja, ki jih naša dejavnost dotika. Biti moram obziren, opaziti moram drugega, biti skrben in pozoren. Kadar mislimo le na to, kar bi sami hoteli, postanemo uničevalni do vsega drugega, zato je poslušanje in pozornost pomembnejše od tistega, kar se učimo. Kadar nečemu resnično prisluhnemo, temu posvetimo vso svojo pozornost, pozabimo nase in postanemo del tega, kar opazujemo.

Samota in tišina dovoli otroku, da se lahko v nekaj potopi in ga pri tem nič ne premoti. Če vseskozi govorimo, mu ne dovolimo samo-spoznanja, ki se zgodi samo v samoti in tišini. Ko sedimo sami in v miru in opazujemo let in ščebet ptice, ostre ali medle sence, valovanje listja v vetru, melodija gozdnega življenja, takrat začnemo razumeti delovanje samih sebe in svojega uma.


Ste šola ali vrtec? Bi želeli narediti svoj vrt?

Pomagamo vam ozeleniti okolico, narediti gredice, na katerih se bodo otroci lahko seznanjali s nego in rastjem rastlin, sledili rasti dreves in njihovih senc ter vse potrebno, da pri vas nastane zelen kotiček za počitek, razvedrilo, delo in pouk.