Utrinek krožka Zdravilna in čarna moč narave

V sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport

Vabljeni na zadnje odprto brezplačno srečanje študijskega krožka Zdravilna in čarna moč narave 20. junija 2019 ob 16h v Brekovice pri Žereh. V letos še posebej bujni naravi, ob ognju in v sproščenem vzdušju bomo delili nauke, spoznanja in neskrite skrivnostnosti narave in njenih zeli, plodov. Znane so zdravilne moči zeli, ki imajo zaradi nepredelanosti enak zven kot ga ima zdrav, z naravo povezan človek. Manj znane so čarne moči narave, ki imajo po svojem značaju in pogojih rasti svojstven učinek na duhovno dimenzijo človeka. Ste vedeli, da smreka pomirja in javor neti moči že samo s tem, da se zadržujemo v njuni bližini?

Pozoren zeliščar ‘komunicira’ z zeljo in ji dovoli, da ga sama pouči o sebi.

Razumemo, da je osebno razpoloženje tisto, ki nam odpira ali zapira pot do razumevanja rastlin in njihove govorice. To ni ‘instant’ tečaj, ki bi ti ob prvem obisku gozda razkril svoje čare, je vseživljenjski odnos, ki mu ne pridemo do dna. Že sam proces umirjenega pristopa, nehitečega zadrževanja v naravi in pozornega opazovanja navdihuje in zdravi.

Tekom krožka smo spoznali rastišča lokalnih zeli, prehodili kar nekaj vrhov, se dotikali in vonjali vse, kar buhti in diši. Razumeli smo, kako pomembnem je odnos do sebe, kajti natanko tako kot do sebe se obnašamo do vsega. Spoštovanje narave in njenih darov lahko prebudi spoštovanje tudi do sebe, odnos je vzajemen. Morda je slednje še pomembnejše kot samo razumevanje in poznavanje zdravilnih in čarnih moči narave, kajti ni ga močnejšega zdravila kot je doživljanje spoštljivosti in obzirnosti, dveh najlepših obrazov življenja.

Kuhali smo, mešali, varili in zvarili kakšno mazilo, kremo, prašek ali kadilo. Spoznali smo procese nabiranja, sušenja, hranjenja in izdelovanja različnih oblik končnega zdravila ali izdelka. Kurili smo ogenj in se prepustili njegovi moči, si ob njem pričarali vzdušje divjega in pristnega ter si kot gozdni ljudje na ognju skuhali zvarke iz svežih zeli. Morda se sliši naivno in nepomembno, a sedenje na gozdnih tleh namesto na betonskih, vdihovanje gozdnega etra namesto smoga in sevanje moči ognja, sonca, lune in zvezd namesto luči, telefonov in računalnikov, človeka elementarno nahrani. Vse prepogosto zanemarjen vidik živega okolja, brez katerega naše telo shira, se energijsko izčrpa. Energijsko pomeni zavestno, kajti narava hrani človekovo zavest in bolj kot smo odtujen od nje in manj ko prejemamo neposredno od nje, nižjo zavest imamo.

To je povabilo k prijateljevanju s prvobitnim, z zemljo, našo pra-matrico, da bi sami ponovno zazveneli kot zveni življenje.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Od udeležencev…

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *