Letošnje novoletne praznike vabljeni na 9-dnevni zimski gozdni odmik v Marjetn dom tihega idrijskega gozda od 25.12.2020 do 2.1.2021. Prostor obdan z mogočnimi drevesi, hodnimi potmi in raznolikostjo pri izbiri bivalnih možnosti, nudi idealno zatočišče za globoko sprostitev, zdravljenje in prerojevanje.


Zimski gozdni odmik najavljamo z rezervo, saj smo pri njegovi izvedbi odvisni od prepovedi srečevanja, vseeno pa upamo, da se bodo stvari do takrat umirile in nam dovolile preiti ta izjemno močan zdravilni proces, ki so ga poznala vsa staroselska ljudstva sveta.

 Pravilno zadrževanje v gozdu skupaj s preudarnim govornim, vedenjskim in prehranskim postenjem, je zdravilo za vsako človekovo tegobo. 

Nekateri ste ga že prešli in veste, da ni nadomestka zanj… da ni močnejšega hranila za vas in zdravila za stisko, kakršna že si bodi. V Hosti želimo moč gozda in pravilnega zadrževanja v njem spet oživeti kot prvega zatočišča, kamor se zatečemo po nasvet, navdih, podporo in zdravilo. Nobena beseda ne more dovolj dobro poudariti silovitosti samotnega in tihega zadrževanja v gozdu. Dovoli nam, da spustimo vajeti svojega življenja iz rok… da izpraznimo ume miselne zapletenosti, ki oboleva… da se pomirimo z vsem, kar nas ta hip tika…, da bi skozi sproščeno telo in osvobojen um lahko steklo življenje po nas kot prerojena kri po žilah.


Dozoreli smo za oživitev danosti, ki smo jih podedovali kot otroci Življenja in čas je, da se jih naučimo uporabljati. Pogoji, v katerih se te danosti zdramijo so samota, tišina, gozd in podpora nekoga, ki je v tem le korak pred vami, kajti nihče ne more biti že tam. Odmik je cenovno dostopen, nastanitev je plačljiva z vavčerjem in novoletni prazniki, ki jih je naša družba podredila hrupnemu in nezmernemu konzumiranju in potrošništvu, se zdijo kot nalašč za to, da nas izpljunejo iz svojih mlinskih kamnov in izvržejo v drobovje gozda. Postenje od prekomernega razmišljanja, govorjenja, delanja, hranjenja, hitenja, hrupa, gužve in množičnosti, ki nam ne dovolijo sprostitve, vas bo pomladilo, razjasnilo in pozdravilo kot nič drugega.


Podrobnosti odmika

Odmik je za odrasle nad 18 let do največ 11 udeležencev. 

VPRAŠANJA po telefonu 031 481 014 ali na info@solahosta.com .

IZ VSEBINE Odmik je namenjen negi vaše svojskosti. To pomeni, da ste na odmiku popolnoma svobodni in odgovorni za svoje poteze. V vsakem trenutku lahko naredite kot se vam zdi in vedno lahko odidete, ne da bi kogarkoli spraševali ali karkoli razlagali. Zato je spodnja napoved predlog, ki se je izkazal za učinkovitega pri nameri razjasnitve in ozdravitve in nikakor nespremenljiv program.


Odmik se začne 25.12.2020 kadarkoli do večera na lokaciji Marjetnga doma v Dolah pri Idriji (zemljevid). Prvi dan bo namenjen prihodu, vselitvi, ureditvi formalnosti in spoznanstvu.

Drugi dan bomo posvetili skupnim opravilom, spoznavanju hodnega okolja in lepih naravnih lokacij. Ta dan je namenjen naravnavi na tri-dnevno postenje. Kako široko in intenzivno bo to postenje, se bomo ta dan dogovorili in postenje za vsakega udeleženca poosebili. Post od druženja, govorjenja, vsakodnevnih opravil in stikov je že tako vgrajen v samo spremembo okolja, pri prehranskem postu pa se načeloma držimo tri dni brez prehrane, v katerih dajemo telesu možnost, da se očisti vsega balasta, ki ga ne potrebuje, s podporo himalajske soli in limone. Na licu mesta bomo presodili, kako potreben je nekdo tega in morda kakemu, namesto popolnega posta, predlagali sadno-zelenjavno hrano ali enostavne jedi, ki podpirajo čiščenje.


Tretji dan vstopimo v tri-dnevno osamo, tišino in postenje. To je čas priprave t.i. praga zavesti, v katerem je človek dojemljiv za priliv novosti, kar se v vsakdanjem vrvežu in ujetosti v miselno rutino le redko zgodi. Te dni zapolnjujemo z dolgimi, mirnimi pohodi v samoti, z zrenjem v pojav življenja, s prečiščevanjem spominov, misli in ne-podelanih dogodkov, ki nas še držijo k sebi in ne dovolijo zlitja s trenutkom. Na voljo bo nekaj izbranega čtiva, ki vas bo podprlo v jasnosti in presijalo marsikatero miselno zanko, ki ne dovoli rasti.

V bližnji vrtači pod visokimi drevesi je prijeten, rahlo odmaknjen kotiček za kurjenje, kjer si bomo po koncu postenja naredili vsaj dve gozdni potilnici po šamanskem duhovno-telesnem prečiščevalnem obredu. V času postenja lahko nabirate drva in kurite, kolikor vas je volja. Ogenj je močan energetik in že sam po sebi dela čudeže.


Peti dan popoldan, ko je postenje v zaključevanju, se podamo v prvo gozdno potilnico, ki je preobilna v svojih darovih, da bi jo smela oskruniti z ubesedovanjem. Ni obvezna, je pa močno priporočljiva in nikogar ne bo pustila mlačnega. Že prisostvovanje velikemu ognju, sedenje na zemlji, puhteča golota sredi zime, soj zvezd in lune, ubrani spevi… vas bodo popeljali na nepozabno prerojevanje, iz katerega ne boste izšli taki kot ste vanj všli.

Po njej se bodo stvari odvijale za vsakega zelo svojsko. Morda bo kdo želel nadaljevati z osamo in morda še kakšnim dnem postenja. Drugi se boste morda pridružili spektru delavnic in treningov, na katerih se boste naučili veščin, ki vam pomagajo pri samostojnem negovanju osebne moči in jih lahko vpeljete v svoj vsakdan. Drugi boste morda raje prepevali ob ognju, igrali na glasbila, pisali, risali… se ustvarjalno izražali na tak ali drugačen način. Gozdno potilnico bomo po dnevu predaha naredili še enkrat t.j. sedmi dan.

Po postenju se jasnost zaznavanja poveča, tudi telo je čistejše in daje pravilnejše informacije, zato se star način prehranjevanja lahko popolnoma prenovi. Čas po postenju lahko usmerite tudi v uk priprave hrane, ki ustreza čistejšemu čutenju in telesu.


Prehrana Zaradi različnih možnosti nastanitev (lastna ali skupna kuhinja) in pa zaradi raznolikosti potreb, bo tokrat hrano vsak prinesel s seboj. Predlagam izbran jedilnik in pripravo osebnega zaboja, ki ne bi smel presegati 6 eu na dan… skupaj za 6 prehranjevalnih dni do največ 25-30 eur na osebo. Zaboj naj ne vsebuje pšenične moke in izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sladkorja, mesa, konzerviranih in že pripravljenih jedi.

Prehranski zaboj:

cca 2kg žitaric: rjavi riž, proso, leča, ajda, rž, koruza, soja, pira… (moka, kaša ali zrno)

cca 2-3 kg zelenjave: brokoli, buče, bučke, glava ohrovta, zveže zelje, korenje, koleraba, rdeča pesa, repa, koleraba, por, česen, čebula, fižol, gobe… ali karkoli imate domače, lahko tudi fermentirano in vloženo, lahko tofu in suho sojino meso, kislo zelje, kisla repa, krompir…

cca 2-3 kg sadja: jabolka sveža in suha, hruške sveže in suhe, suhe slive, rozine, fige in drugo suho sadje… karkoli imate v shrambi in je pri nas naravna ozimnica, zmrznjeni gozdni sadeži za pripravo sveže marmelade, 6 limon ali limet, korenina ingverja

Oreščki in semena: prgišče lanenih in sezamovih semen, pest sončničnih in bučnih semen, mandlji, lešniki, orehi, pinjole…

Olja: mala steklenička sezamovega ali lanenega olja, malo bučnega ali oljčnega olja, kozarec gheeja (prečiščeno maslo lahko enostavno naredite doma)…

Drugo: 2 l rastlinskega mleka, sojino, riževo ali ovseno (za napitke, palačinke, omake ipd.), nekaj jajc po želji, če jih jeste ali za pripravo palačinkinega testa, čaji in naravna zelišča, malo domačega jabolčnega kisa, domači sadni sokovi, sirupi…

Začimbe: himalajska sol, kurkuma, kumina, muškat, pimet, kari, janež, komarček, suhi ingver, žafranika, kardamon, črni poper, kajenski poper, origano, bazilika, petršilj, lovor idr.

Po svojem poznavanju telesnih potreb poleg predlagane hrane vzemite s seboj še vaše, ki jih nisem omenila in vam dobro denejo. Če ste mesojedec, je dobro, da se v tem času vzdržite mesa, pa tudi drugih zgoraj odsvetovanih jedi. Predlagana hrana podpira in čisti in velja za pozitivno hrano, ki da več moči kot jo porabi za presnovo.


Za prijavo izpolnite oba obrazca in pošljite v e-obliki na naslov info@solahosta.com