Najpomembnejši začetek doživljanja gozda je prekinitev zveznosti vsakdanje rutine. Mogočnosti, širine in svobode ne moremo doživeti v mestu ali hiši. Samo narava zmore vzbuditi občutek nečesa večjega od nas in nas prežeti s spoštovanjem. To je veličina življenja, ki je ne moremo nadvladati in ji ukazovati.

Drug temelj doživljanja gozda je biti v njem dolgo časa v tišini in samoti. Tišina in samota sta gradnika preobrazbe, ustvarjata notranjo praznino, da se pozornost sedanjega trenutka lahko zbudi v nas. Šele zdaj opazimo vzorce življenja, opazimo notranje življenje gozda, vedenje živali, plesa svetlobe in senc, svoje mišljenjsko-vedenjske vzorce in tako počasi proniknemo v samo dinamiko življenja, ki nas nemudoma navdihne z mogočnostjo in vpetostjo v nekaj izjemnega. To je edini in celoten smisel doživljanja gozda. Je nauk, ki nam ga predajajo vsi velikani duha. Duh, ki se rodi iz doživljanja gozda, je da pripadamo življenju in da smo ljubljeni sami po sebi. To je dovolj, a to moramo doživeti. Nego, s katero nas življenje neprenehoma obsipava, moramo doživeti s trebuhom in z vsakim vlaknom telesa brez ene same misli.

Hvala Življenje, da živim! Hvala, da živim kot človek! Biti človek je največ, kar sem lahko, vseeno pa sem le senca Tebe.

Ogrni me z gozdom kot s perutmi in me prebudi v božanski podobnosti tebi.

Ne skrivam lepote in ne sramujem se moči, brez zadrževanja se izlivam na vse.

Prosim za to Moč, za to Svobodo iz hvaležnosti do prvega, ki jo je izživel zame.

Doživite gozd

Gozdni krožek za mlade Zaradi tri mesečne zasilne prekinitve se je krožek letos predčasno končal. S krožkom nameravamo nadaljevati jeseni 2020 z novim šolskim letom. Na tej povezavi najdete več o tem, kako poteka in komu je namenjen v sliki in besedi.


Poletje v hosti Namenjeno otrokom in mladostnikom za kvaliteten, poučen in raziskovalen prosti čas, ki otroka ali mladostnika navaja na čutenje narave in sodelovanja z njo, najbolj pa neguje lastno naravnost in inteligenco. Tekom poletja bodo  na Vrhniki vsak četrtek organizirane dnevne Gozdne dogodivščine in enodnevne nočitve. Sprejmemo od 1 do 12 otrok. Julija in avgusta 2020 na Vrhniki!


Gozdni odmik za mlade V poletju 2020 smo vam pripravili 9 dnevni gozdni odmik za mlade konec julija od 17.7. do 25.7.2020. Datum se lahko s prijavljenimi tudi premika kakšen dan gor ali dol. Odmik bomo izpeljali ob prijavi vsaj 6 otrok. Zaradi pozne objave prosim za čimprejšnji odziv.

Lokacija: Pomjan nad Dragonjo Koper

Starost: od 7 do 15 let

Trajanje: 9 dni

Cena: Osnovna cena 360,00 eur plačano z gotovino, na TTR ali z vavčerjem. Za člane Hoste 325,00 eur. Otrok naj bo zavarovan preko staršev. Vse vključeno. Plačilo možno na obroke. Letna članarina.


Gozdni odmik Poletje 2020 Pomlad 2020 nam je prinesla prisilno zaustavitev, ki so jo nekateri bolj drugi manj radostno sprejeli kot darilo življenja za prevetritev naših življenj. Gozdni odmik je predviden konec poletja ali začetek jeseni 2020. Predlagan termin je od 19.8. do 28.8.2020. Odmik sprejme največ 8 udeležencev. 

Lokacija: Pomjan nad Dragonjo Koper

Trajanje: 10 dni

Cena: Osnovna cena 360,00 eur. Plačilo z gotovino, na TTR ali z vavčerjem. Za udeležence, ki so se udeležili odmika 2019 je 20% popust 290,00 eur. Za brezposelne po dogovoru. Zavarovanje v lastni režiji! Plačilo možno na obroke. 

INFO za več informacij in prijavo STIK


Ko hodim po svojih vsakdanjih opravkih, se spominjam svojega gozdnega doma, ki me vabi v svoje prisotno in tiho naročje.

Njegova vrata so vedno odprta.


KOLEDAR DOGODKOV POLETJE 2020 DOMAČA STRAN HOSTE

VPRAŠANJA IN PRIJAVA STIK