Gozdno bivanje za mlade je letos objavljeno šele tik pred zdajci, mesec pred odmikom. Kljub temu upamo, da nam ga bo uspelo speljati. Tako kot lani bo tudi letos trajal 9 polnih dni. Namenjen je otrokom devetletke. Več na Doživite gozd.


GOZDNI ODMIK Čas, ki ga otrok preživi v naravi, brez staršev, bratov in vsakdanjih obveznosti je za njegov razvoj bolj koristen kot kruh. Vsako leto od 7 leta dalje bi moral otrok preživeti čas v naravi, v kateri je osvobojen vsakdanje domačnosti in od stvari, ki jih mora. Gozdni odmik je prekinitev zveznosti vsakdanjega ritma in otroku dovoli osvoboditev, ki jo telo doživlja in hrani kot rezervoar moči.

PROGRAM V Hosti ne uporabljamo te besede za opis tistega, kar se na odmiku dogaja. Ne gre za koledar početij, ki bi jih imeli v naprej pripravljene in se jih držali. Zaradi izjemne potrebe po osvoboditvi otrokovega obnašanja, so polnila gozdnega odmika ‘pisana’ sproti glede na dogajanje, vreme ter strukturo/značaje udeleženih otrok. Otroci imajo možnost sodelovati pri vsem, kar se gremo, lahko pa se odločijo tudi za samostojno dejavnost. Navdušenje in možnost izbire sta največja navdihovalca za koristne zamisli, obenem pa vzgajata obzirnost in spoštljivost, brez katerih otrok zapade v sebičnost, konfliktnost in samouničevanje.

Zjuraj: Po spontanem bujenju sledi topel ognjen zajtrk in jutranji trening borilnih veščin. Na treningih se otrok uri v spoznavanju in obvladovanju samega sebe v gibanju, dihanju, mišljenju in obnašanju. Otrok spoznava kdo je, kaj je njegova vloga v življenju, kako deluje, kaj je pozornost in kako ravna z njo, kako premaga samega sebe in zakaj bi to hotel, zakaj prihaja do konfliktov in kako jih rešuje… .


Čez dan: Nekaj od teh dni preživimo v vodi in sproščenem celodnevnem kopanju. Druge dni ob pravi priliki in ko je vzdušje primerno:

 • vandramo po gozdu in opazujemo vsako podrobnost. Nanesejo spontani pogovori o modrostih življenja, njegovi ureditvi in povezanosti in kako jaz človek vplivam nanj

 • nabiramo drva, žagamo, sekamo, rezljamo, izdelujemo lesene uporabnosti ali okraske, loke in puščice, bivake in gugalnice…

 • se dotikamo zemlje, spoznavamo rastline, rože, zeli in drevesa ter njihovo vlogo v gozdni dinamiki

 • si pripravljamo gozdne obede, pripravljene na odprtem ognju

 • opravljamo določene izzive in naloge, spodbujamo samoniklo razmišljanje, samostojnost pri soočenju s težavo, opazujemo nagnjenja otrok in njihove talente
 • se igramo in večere preživljamo brez časovnih in vsebinskih omejitev…


Zvečer: Po topli večerji se posedemo okrog ognja in podoživimo dan. Pogledamo za cel dan nazaj, kako smo se obnašali in prepoznamo svoja nagnjenja k lenobi, sebičnosti, grabljenju, ukazovanju, maščevanju, užaljenosti ipd.. Ko prepoznamo svoj vedenjski vzorec, ga pogledamo iz razdalje in vidimo, da imamo možnost na enako situacijo odgovoriti boljše. Morda je to trenutek gozdnega odmika, ki ga imam najraje. V njem se z otroci poglabljamo v vrhunske pogovore. Večerni pogovori so tako učinkoviti pri osveščanju grdega obnašanja, da so otroci po končanem odmiku popolnoma drugi, mnogo mirnejši, lepši in zrelejši.

Po ognju imajo otroci prost večer, v katerem se zabubijo v svoj kotiček in počnejo, kar želijo. Ponavadi je slišati žlubodranje in smeh, dokler ne omagajo.

S SEBOJ:

 • majhen šotor in spalno opremo

 • dvoje lahkih oblačil in eno toplejše, anorak, kapa s šiltom ali klobuček

 • jermenasti sandali, superge

 • kopalke, brisača, krema za sončenje in krema proti mrčesu

 • zložljiv nožic, zložljiva žaga, vrtne rokavice, vrvica, povečevalno steklo(po želji)

 • ličen rokovnik in pisalo

 • mreža proti komarjem

 • badminton, žoga, frizbi, družabne igre, knjige ipd. (po želji)

VPRAŠANJA IN PRIJAVA na STIK

Iz gozdnega odmika za mlade Poletje 2019

Nazaj na Doživite gozd in več info