Nič ne more zastreti svetlobe tistemu, ki zasije od znotraj.

Foto Paul Withley

GOZDNI ODMIK je najmočnejše zdravilo za razcvet zavesti, ki so ga ljudje še pred 200 leti uporabljali za zdravljenje ‘vseh vrst’ bolezni. Vir vseh bolezni je miselna slepota, ki človeku prepreči, da bi se napajal neposredno iz življenjskega vira. Način, kako smo si uredili vsakdan, se zdi kot ravno prav ukrojen za onemogočanje daljših odmikov. Vpeti v neprestan pogon z možnostjo le nekaj dnevnih dopustov na točno določene dni v letu, z nesamostojnimi otroci in partnerji, ki imajo svoje verige, se zdi 10 ali 14 dnevni odmik od vsakdanje rutine skoraj nemogoč. Pa vendar… je za ljubeče in svobodne to nuja, ki jo življenje podpira. Možnost za gozdni odmik se pojavi, kadar dozorimo zanj in nas pokliče k sebi z močno potrebo po celostnem počitku, po odmaknjenosti od vlog, ki jih igramo in po globoki, prvinski negi.


Najčistejša pot v vesolje je skozi gozdno divjino.


Foto Stotsky United

GLOBOKA SPROSTITEV Gozdni odmik traja 10 dni v preprostem gozdnem udobju šotora, sončnega tuša in živih voda. Po prvem dnevu selitve in priprave gozdnega doma se udeleženec gozdnega odmika umakne v samoto in tišino za tri dni. To je čas, v katerem ga zapustijo mišljenjske in vedenjske navade, to je čas uglaševanja na tih zven gozda. Morda je to najtežji del odmika, ki ga premaguje s ‘hojo moči’, zrenjem v naravne pojave, gibanjem z dihom, zalezovanjem svojih misli in urjenjem prisostvovanja.

To je nujen prag pred potopitvijo v gozdni odmik, ki preskuša iskrenost in resnost udeleženca, da bi se mu zatem gozd lahko odprl. Življenje je edini Guru na Zemlji, edini razprševalec teme, ni človeka, ki bi bil tega zmožen. Miselni nemir je človekov izum in za naravo izjemno nasilen, kar skuša izriniti iz sebe z napadi drobnih nadležnih žužkov na primer. V tem obdobju je udeleženec na preizkušnji ali bo prenesel samega sebe, prešel karkoli se vzdigne v njem in odzrcali skozi gozdno dogajanje… ali pa ne bo prenesel samega sebe, poiskal ustreznega krivca za to, kar se mu godi in odšel. Ne bojte se tega, kar se v samoti vzdigne iz vas…. bojte se svoje nepripravljenosti to videti. Nič od tega, kar v tišini gozda ozavestite o sebi ni tako strašljivo kot je strahopetnost sama.


V Življenju ni množičnosti, so le posamezniki obdani z večnostjo.


Foto Hosta

KLIC SAMOTE V nadaljevanju gozdnega odmika se stvari godijo spontano. Kdor želi, lahko ostane v samoti vse dni odmika., zelo težko je napovedati vzdušje vsakega udeleženca po prehodu teh treh dni. 

Kdor želi se lahko v nadaljevanju priključi rednim jutranjim treningom (šamanske kretnje, thai.chi,-gong, vrelec mladosti…), gozdni potilnici (3x), podoživljanju svojega življenja, kontemplativnim večerom ob ognju, raziskovanju šamanskih fenomenov, igranju na boben in prepevanju, kopanju v mesečini, pohajanju po dežju… .

V gozdu, s podporo dreves, zemlje, zvezd in sonca, bosih nog in preprostih oblačil, z obnašanjem očiščenim vseh vlog in pričakovanj ni ničesar in nikogar, čemur bi morali slediti. Gozdni odmik učinkovito vzgaja občutje, da imamo v vsakem trenutku vse, kar potrebujemo… nobenega iskanja, nobenega spraševanja, gotovost v sleherni korak, rojstvo samoniklosti. 

Sodoben človek še nikdar ni bil 10 dni (sam) v gozdu. Še nikdar ni bil en dan sam niti doma. Še nikdar ni bil en dan tiho… ne v govorjenju, ne v misli. To je tako kot razvajeno in podivjano kobilo spustiti na svobodo… s furjastim neprisebnim obnašanjem se bo dregnila ob vse, kar se da, se ob tem ranila, bentila, stokala za starim udobjem, se smilila sami sebi, se valjala v nemoči, ‘padala skupaj’ ob prvem napadu lakote, po prvi neprespani noči razmišljala o odhodu… se skratka izčrpavala na svoj star ustaljen način, v kateri jo drži ‘ubogi jaz’.


Foto Good therapy

SVOBODEN Vsak udeleženec lahko kadarkoli odide. Nikogar ni, ki bi mu karkoli prepovedoval in nikogar ni, ki bi lahko namesto njega ostal in ‘videl’. To je odgovornost in odločitev, ki jo mora vsak sprejeti iz sebe in zase… iz lastnega hotenja, nato pa se ne premišljevati in ponižno prenesti vse, kar to od njega terja. Življenje te lahko sprejme samo svobodnega, zato te mora očistiti ujetosti in pogojenosti tako, da ti jih predoči v prepoznanje. Ponavljam… ne boj se, življenje je svoboda, moraš postati svoboden, da te spusti do Sebe… a pri tem ni kruto. Res zahteva od tebe vse, a ti vrne več kot si si zdaj sposoben predstavljati. Življenje sâmo je vrednota! Ni drugega smisla od Njega! Gozdni odmik bi moral opraviti z vsemi ovirami, ki so ti preprečevala neposreden stik z Inteligenco življenja.


GOZDNO BITJE Vsak dan gozda je preobražanje iz misleče aparature v čuteče bitje, ki neprenehoma komunicira z Življenjem in v vsakem premiku vidi njegovo Roko. Gotovo je ta ‘kastracija’ od Življenja največja grdobija, ki nam je bila storjena. Ni lahko preklopiti iz ‘jaz mislim, torej sem‘, v ‘nimam niti ene misli, zato vidim‘. Tega nihče ne pozna, malo koga to zanima in tudi če komu vendarle uspe prebiti stekleni strop zaverovanosti v človeško misel, ne ve, kako je do tega prišel. Mojster bi rekel: ‘Vsak je primeren za svobodo, a le malo kdo je na voljo’. Zaposleni do zadnjega atoma moči svoje življenje prelijemo v nevredne ambicije in cilje, ki smo jih podedovali od prednikov.

Niso potrebne besede, da bi razumeli človeka, potreben je Človek, da bi razumel ‘besede’.

‘Besede’ življenja niso govorjene, temveč udejanjene. Življenje ne komunicira z besedami, temveč z obnašanjem. Ni treba veliko, da človek ‘vidi’, vse dokler razume to temeljno izhodišče žive komunikacije.


GOZDNA OPRAVA S seboj vzemi celega sebe in ničesar ne puščaj za seboj. Bodi miren, pripravljen na vse, radosten in hvaležen. Ta oprava te bo varovala pred vsemi stvarnimi in duhovnimi napadi!

Stvarni minimalizem je zaželen in močan pripomoček celostne čistke. Potrebuješ:

  • šotor in spalno opremo, med katero sme biti napihljiva blazina

  • dvoje lahnih oblačil in eno toplejše, nepremočljiv anorak, klobuk ali kapo proti soncu in dežju, jermenaste sandale in/ali superge

  • eno oblačilo, v katerem se počutiš dobro, npr. žensko telirano lahkotno obleko, v kateri se počuti ženstveno… in moško opravo, ki poudari njegovo nekonfekcijskost, pogum in izvirnost (oblačila za obrede, s katerim izražamo spoštljivost do Življenja)
  • kopalke, brisačo, sončno kremo, če si občutljiv, sredstvo proti komarjem ali mreža proti komarjem (za prve dni, kasneje ne potrebuješ več)

  • osnovno kozmetiko (glavnik, gumice za lase, milo, zobno krtačko in prah za zobe), nekaj za osvežitev tistih kosov oblačil, ki jih redno nosimo, vrvico za sušenje (zaleže tudi drevesna veja)

  • ličen rokovnik in pisalo

  • 20 l solarni tuš, vrtne rokavice in klešče, zložljiva žaga, zložljiva lopatka (orodje lahko delimo, prinesi, če že imaš), pipec..

  • prehrana: po prehodnem dogovoru bo vsak poskrbel za svoj zabojček naravne, žive hrane, ki podpira telesno očiščevanje in duhovno dvigovanje. 

Nazaj na Doživite gozd (termin, lokacija, cena)

Samotni gozdni odmik Poletje 2021

Utrinek iz gozdnega odmika Poletje 2020

Utrinek iz odmika julij 2019