REGIJA: Primorska     LETO IZVEDBE: 2019     OBLIKA OBJAVE: zelena streha, kamnita miza, razstava, zgibanka, predstavitev na evropskem dnevu trajnostnih vasi

VSEBINSKO PODROČJE: permakultura, ekologija, trajnost, sonaravnost, nove družbene ureditve, sociologija

IZDAJATELJ: Društvo Hosta, Gozdna šola v sodelovanju s Društvom Sončni grič, ACS in MIZŠ ter Rotundo Koper

MENTOR: Marjeta Šumrada       NASLOV: Trajnostna kultura bivanja

Pozdravljeni na strani študijskega krožka Sonaravna kultura bivanja v praksi, ki ga je Gozdna šola Hosta izvedla v sodelovanju s trajnostno vasjo Sončni grič in s podporo Andragoškega centra Slovenije in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.


Povzetek: Že z uvodnim srečanjem drugega krožka Sonaravna kultura bivanja v praksi smo začutili razsežnost in lepoto sonaravnosti na vrtovih in njivah trajnostne vasi Sončni grič. Jesenski dan srečanja je bil topel in sončen in vrtovi so bujno razkazovali svoje plodove. Zavihanih rokavov in bosih nog smo zabredli med visoke paradižnike in med nabiranjem kakega vtaknili tudi v usta, ki je sladko spolzel po grlu. Neprecenljiva je možnost okušanja samo-pridelane hrane neposredno iz rastline. Kot da paradižnik ni več paradižnik, kadar je namenjen prodaji in ne lastni porabi, izgubi vonj in okus in postane samo posnetek paradižnika.

Žalostna je usoda naših otrok, ki okusa sadja in zelenjave, začimb in dišavnic, domačega mleka in sira sploh ne poznajo več. Intuitivno ne marajo zelenjave, ker je resnično neužitna brez soli, olja in drugih dodatkov, ki prepišejo njen okus in jo naredijo za silo jedljivo. Odgovornost je notranja drža človeka, ki se odloči za življenje, za tak življenjski slog, ki neguje in ohranja prvobitnost življenja v njenih primarnih oblikah. To je naravni človek, ki lahko živi sonaravno z okoljem. Permakultura ali permanentna kultura je tista, ki ne poskuša s svojimi koristmi in interesi prepisati naravo, temveč sodeluje z njo na nadvse očarljiv način. Potopi se v njene modrosti in jih uporablja, da delajo namesto njega.


Sušenje začimb na enostavno sončno sušilnico je ena takih simbioz, ki jih na Sončnem griču lahko najdemo kar nekaj. Kuhinjsko vodo, ki vsebuje tudi maščobe, pouporabijo za zalivanje vrtnin tako, da jo speljejo skozi vodne sode, v katerih maščoba priprava na vrh in se izloči iz toka vode, ki gre naprej v podzemni zbiralnik, nad katerim rase trsje, ki iz vode potegne kovine in druge trde snovi. Voda nato konča v naravnem bazenu, kjer dokončno oživi spet vpeta v naravno informacijsko polje zemlje, sonca, zvezd, živali in nepogrešljivih mikro organizmov. Za čiščenje in umivanje uporabljajo naravna slovenska čistila, ki jih po pravkar opisanem procesu rastline rade popijejo. Človeške fekalije, dane v naraven krog, v manj kot dveh letih postanejo kakovosten po gozdu dišeč humus.


Sonaravnost je brez pohlepnega duha lahko odlična tržna priložnost, ki pomaga ohranjati trajnost v praksi, ki še vedno mora plačevati obvezne državne dajatve in si kupovati izdelke, ki jih sama ne more pridelati ali izdelati. Možnost nočitve na trajnostni kmetiji lahko močno pripomore k učinkovitejši ekonomski računici vasi bodisi s samimi nočitvami, z delom, z okušanjem lokalnih prehranskih posebnosti, z novimi idejami, izkušnjami in znanjem, bodisi z trajno vključitvijo v ekipo vasi. Prirejanje delavnic in dogodkov, ki privablja ljudi iz vseh držav je že danes praksa Sončne vasi, ki je ravno na predzadnje srečanje študijskega krožka 21.9. gostil tradicionalen dan Trajnostnih vasi, na katerem se je zbralo več kot 70 ljudi, ki sonaravnost že bolj ali manj oživljajo v praksi. Študijski krožek je požel veliko zanimanja kot odlična pot skupnega učenja na področju naravnosti in znanj nove zemlje.


Krožek smo zaključili z odprtjem razstave v Rotundi Koper 24.9.2019, ki bo na ogled 14 dni. Predstavitev, pogostitev in pomenljiv klepet smo zaključili z zanimivo turistično zamislijo Camino di Istria predstavljeno s prosojnicami, ki so jo nekateri udeleženci krožka letos oživeli za pohodnike. Začne se v Kopru ali na Sončnem griču in traja 7 dni. Teče po lepih istrskih valovitih hribovjih, vse do morja in nudi čudovito notranje in zunanje popotovanje.