Skrbniki

Vodnik, skrbnik ali mentor Hoste je predvsem ljubimec življenja, z njim sodeluje, se mu prilagodi v svojih potrebah, mu prisluškuje in sledi. Pot ljubimca je reči da življenju, v katerem se sme in mora v popolnosti izraziti. Ljubimec ostaja budna priča temu procesu, čeprav ne ve, kako se bo končal. Vendar to zanj ni važno, ker se življenju preda brez obeta nagrade, iz čistega vleka in navdušenja. Vleče ga večni ples življenja, ki je v neprestanem ljubezenskem aktu med seboj in vsemi živimi. Želi prisostvovati temu ljubljenju, ki mu v še tako hudih trenutkih vzbuja čudenje in hvaležnost.

VABILO

Pridružite se nam pri rednih gozdnih druženjih, sodelujte pri oblikovanju in vzdrževanju gozdnega prostora Hoste. Tekom druženja boste spoznali ali vas to delo notranje vabi. Prešli boste 10 dnevni gozdni odmik, ki vam bo razjasnil vas same in vas opremil z izkušnjo in močjo, ki jo rabite kot vodnik ali skrbnik.

Divjak ni tisti, ki živi v gozdu, ampak tisti, ki gozda ne spoštuje. Hodi skozenj s spoštovanjem in spoznal boš, da ni gozd tisti, ki je gluh.

MARJETA ŠUMRADA

Od majhne me že privlači svoboda. Najprej sem jo iskala v osvobojenosti od morale, od stvari in ljudi, danes po vseživljenjskem raziskovanju jo nadgrajujem z osvoboditvijo od mene same. Danes z gotovostjo rečem, da je doseči svobodo najtežji podvig, kar jih je, ker moram umreti kot zlaganost in odvisnost, umreti kot podružbljena oseba z imenom in osebno zgodovino. Pot me je vodila po vseh kontinentih in številnih kulturah, najbolj pa me je privlačila prvinskost staroselcev, ki so mi pokazali, da je svoboda izraz samo-uresničenosti in darilo življenja človeku. Ljudje sibirske prostranosti, mongolskih step in kitajskega gorovja so v mojih zgodnjih dvajsetih v meni sprožila goreče zanimanje za njihov način življenja, ki me je navdušil z sijajem in vitalnostjo prebivalcev in lepoto razumevanja sveta. Preberi več.

GORDANA ZALAR

Vznemirjata me pojma divjost in prvinskost. Hrepenim po prebuditvi ženske, ki ve, kaj hoče, ki ljubi, ceni in spoštuje, ki je pristna, iskrena, prijazna, privlačna, spoštljiva, ki ima jasna stališča in mnenja, da je pripravljena dajati in zna tudi zahtevati. Dolgo let mi od vsepovsod odzvanja pojem ‘zaupaj življenju’, a sem se zgubljala v vsakodnevnih obveznostih, graditvi doma, skrbi za družino. Mislila sem, da vse to moram in zmorem sama in pri vsem tem izgorela. Nisem doumela tega vodila. V tem času sem se spremenila v neko bitje, ki ga nisem poznala, ki besni, ki ne zmore več, daleč od ženskega poguma, materinstva, miline, nežnosti in spoštovanja. Zdelo se mi je, da to nisem jaz, da sem bolj kot buldožer. Preberi več.

DARJA GRUDEN VRANA

Sem velika ljubiteljica narave in življenja, sem mama, sodelavka, vaša prijateljica, znanka. V prirodi sem našla svoj mir, vir, čarno in zdravilno moč ter neprecenljivo spoznanje, kako zelo smo potrebni vrnitve k njej nazaj. Vrnitve nazaj domov. Vabim vas, da se mi pridružite na tej poti, vabim vas, da ji gremo skupaj naproti, da se podamo domov. 

TOMAŽ SERAFI

Včasih sem bil prevajalec. Prevedel sem veliko duhovnih knjig in skupaj s svojo bivšo ženo ustanovil ter vodil založbo Iskanja. Nato sem vodil informativni center za duhovnost Dobra volja. Že dolga leta se posvečam delu z dotikom in energijami, zadnjih 15 let pa je to, da drugim pomagam na tak način, postala moja ljubezen in strast, moj poklic. Razvil sem svojo vrsto masaže, ki sem jo poimenoval Masaža Pojoče srce.

V petju se nikoli nisem odlikoval. Nimam lepega glasu niti dobrega posluha. Opazil pa sem, da mi petje, še zlasti petje v skupini in petje inspirativnih pesmi, odpira srce in me napolnjuje z radostjo, včasih do te mere, da se ustrašim, da mi bo srce razneslo od vsega lepega. Marsikdaj je moj glas okoren in noče zapeti tona, ki bi ga želel, a ko nekaj časa pojemo skupaj, se moj glas uglasi z drugimi in s skupno melodijo in več ko pojem bolje mi gre. Krog pojočih src se zadnjih pet let enkrat tedensko odvija v prostoru Pojočega srca, v Ljubljani.

MANJA VRENKO

Radovednost in nemirni duh sta me v mlajših letih vodila skozi različna delovna področja od učiteljice plavanja, preko administracije v pravni pisarni, organizacije potovanj do podjetništva. Na prelomu desetletja sem se začela zanimati za družbene spremembe in okoljske tematike. Vpisala sem se na enoletni e-študij trajnostnega načrtovanja pri Gaia Education. Ob tem študijo sem spoznavala različna gibanja v Evropi, ki se zavzemajo za pravičnejšo družbo in bolj zdravo okolje, ki so se že povezovala v mednarodne mreže. Aktivno sodelujem v gibanju Global Ecovillage Network in sem ena od ustanoviteljev Zadruge Sončni griči Istre. S skupino prijateljev smo obnovili staro župnišče v Hrvojih, kjer živim skupaj s partnerjem v živahni medgeneracijski skupnosti 10 oseb. V Društvu Sončni grič, skrbim za koordinacijo Erasmus+ programov, prostovoljstva in mladinskih izmenjav ter pomagam pri organizaciji delavnic in izobraževanj na temo trajnosti.