Študijski krožek Telo okno priložnosti je nadaljevanje ŠK Ekologija duha, ki se sprva zdita nezdružljiva, vseeno pa sta le po površnosti obravnavana ločeno. Zdrav duh botruje zdravemu telesu in telesnega zdravja se moramo lotevati s čiščenjem miselne vsebine, prepričanj in verovanj, kajti le te so izjemno močne sile, ki nas bodisi ukleščajo, bodisi osvobajajo.

Krožek smo imeli v Krajevni skupnosti Zaplana, čeprav smo ga nameravali imeti v prelepi zelenini Zaplanincev, ker nas je na petih srečanjih od sedmih pričakal dež. Bil je polno obiskan na vseh srečanjih in na zaključnem nas je bilo še enkrat toliko. Čutiti je potrebo po jasnosti in prevzemanju nadzora nad lastnim počutjem. V tej nalogi sežeto predstavljamo nekaj od teh obravnavanih tem, katere upam, vam bodo v pomoč. Spodaj pa si lahko odprete Zaključno nalogo uin v njej najdete še kakšno zanimivost.

Polna zasedba letošnjega krožka je bila navdihujoča, še posebej bolj zavzeti so me spodbujali k popolnosti. Izobraževanje je trajalo tri mesece in vsi smo zoreli skupaj. Na poti smo prehajali skozi bolj ali manj resne preizkušnje, nikogar pa, upam reči, naše druženje ni pustilo nedotaknjenega.

Med našimi srečanji smo se naučili fascinantnega Tibetanskega pomlajevalnega obreda in nekaterim je ta ‘dodatek’ močno posegel v rutino vsakdana in privabil novih moči, dogodkov in ljudi v njihova življenja, drugim je pokazal, kako lahko pristopamo k čemerkoli, saj je kvaliteta izvajanja tega obreda kvaliteta našega odnosa do vsega.

Spoznali smo moč diha, ki je ključ do optimalnih zmožnosti telesa in nekateri so naredili korenito spremembo pri vsakodnevni kvaliteti dihanja. Spoznali smo vse načine, s katerim se prehranjuje naše telo in zabredli v elementarno hrano telesa na vseh njegovih nivojih: energije (vode, zraka, zemlje in ognja) in se naučili, kako si v stiski in bolezni lahko pomagamo s preprostimi starimi recepti osame, tišine, meditacije in posta. Spoznali smo moč pozornosti in kako jo urimo ter neprecenljivo moč negovanja notranje tišine, ki je skupaj z osebno disciplino držanja razvad na povodcu ultimativno zdravilo za vsako tegobo.


Telo ima nam še nedoumljive zmožnosti zaznave, čutenja finih vibracij, združevanja in povezovanja nepreštevnih informacij in še bolj ohranjanja in zdravljenja. Pri tem velja pravilo, da bolj kot telesu dopuščaš njega samega, bolj zdravo je in obratno… bolj kot mu vsiljuješ samega sebe, bolj bolno je. Od tu tudi spoznanje, da je odmik, osama, tišina in postenje od nas samih, od vsakodnevne rutine, od občevanja z ljudmi in svetom, od miselnih navad in nezavedne vedenjske dinamike gotova pot v ozdravitev.

Vabljeni na slikovno podoživetje naših srečevanj v lepi zeleni Zaplani in prijetni ognjeni dvorani stare zaplaninske šole. Nekateri ste se odzvali povabilu na zadnje srečanje s pogostitvijo domače jedače in pijače, med katerimi niso manjkali domači kruh in humus, sveže nabran in pečen kostanj, domače sladice izbranih sestavin, vrtnega sadja in oreščkov… in preverili, kako blagodejno nam izbrana jedača podpre telo.

Prenesite si Študijsko nalogo Telo okno priložnosti