Pesem mestnih dreves

Imela sem srečo, da sem pritegnila k sebi neusmiljenega učitelja, podobnega strašnemu zenovskemu mojstru, ki ti na vprašanje, kaj je notranja tišina, ne začne odgovarjati z besedami, ampak te porine skozi okno 3. nadstropja, se ti usede na prsi, prebode z očmi in vpraša: A zdaj razumeš?

Po dolgoletnem ‘prevajanju’ dogajanja skozi njegove jasne oči, se urim v tem, da ob vstopu v mesto s pogledi skačem iz zelenja na zelenje in se vestno izogibam pogledom na beton, asfalt, reklame in pločevino. Pozornost držim na Živem.

Učiteljevi podnapisi tega, kar se mi odvija pred očmi, so se mi tako zajedli v telo, da ko pogledam mestno drevo, ki so ga zabetonirali do debla, berem človekovo nerazumevanje pogojev, ki jih življenje potrebuje in odsev njegove ujetosti v mrtvo misel, ki ga, enako kot asfalt drevo, duši in ne dovoli manevra, v katerem bi lahko živel samega sebe. Lahko le še vztraja v stagnaciji, se ne pusti streti pritiskom in poskuša otresti s sebe neprediren oklep v upanju, da bo nekoč vendarle lahko šinil v nebo.

Vztrajajte v dobrem, Marjeta Šumrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: