Prebujeni – osamelec v megli

Staro vedsko prepričanje uči, da je vse bilo, je in bo popolno. Nepopolna je naša zaznava. Kjer je vse popolno, ni potrebe po spreminjanju, popravljanju in izboljševanju, niti samega sebe. Prebujenje je prisostvovati tej popolni zavesti, je uzreti brezhibnost življenjske inteligence. To je to, kar smo prišli izkusiti, ne megle uma. Prišli smo doživeti ta svet in lahko bi bili ta hip tukaj.

Kdor doživi razpustitev megle in uzre popolnost življenja, ga izkustvo napolni do roba. V trenutku se zruši njegov svet, izgineta lakota in neizpolnjenost. Zdaj vidi popolnost v srčnem utripu in v vsakem dihu, v ščebetu ptice in mehkobi trave, vidi brezhibnost v dejanjih ljudi. Vse in vsi smo vpeti v matrico Enega. Vpeto doživljanje življenja imamo zapisano v telesu in ni doživljanje samega sebe. Neposredna vpetost v življenje se zgodi ravno zaradi odsotnosti jaza. Je moj in tvoj um, ni pa mojega in tvojega življenja.

Prebujen človek je notranje izpolnjen človek, je sit v vsakem oziru. Osvobojen je potreb telesa, uma in čustvenega vznemirjenja, katerim neprebujen še zvesto streže. Dva človeka stojita na istem kraju, en ga gleda skozi svoj um, drugi ga gleda neposredno. Kakšno bo posledično njuno obnašanje? Prvi bo vtaknil nos v vse, vse pretipal, vse poskusil, vse ga zanima, vse bi rad razkosal in raziskal od znotraj, rad bi si ogledal kraje, doživel vznemirjenja in pustolovščine, naprezal svoj intelekt, se dokazoval… skratka rad bi zapolnil notranjo praznino s stvarmi in dražljaji tega sveta. Ker bi to radi tudi drugi ljudje, s takim ravnanjem ustvarja spore. Med tem ko drugi človek s svojim vedenjem bolj spominja na drevo, ki je nepremično, le okrog njega se vse vrti. Sit vedenja in jasnosti, ki mu ga daje vpetost v inteligenco življenja, preprosto miruje v sebi. Nima potreb po stvarnem okušanju tega sveta, ker ve, da je voda povsod enaka in da vsaka planina zgleda isto, ker jo ne gleda več skozi oči, ampak jo doživlja. Tak človek ne naredi ničesar za ekologijo, pa naredi več za življenje kot vsi ekologi skupaj.

Za Hosto Marjeta Šumrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: