Samoniklost – cena podružbljenja

Dobro se je vsaj malo osvoboditi kulture, zato ker je nekakšna ‘nujna zoprnost’. Ko je proces pokulturjenja končan, rabimo zdravilo. Podružbljenje je kot soljenje mesa, da bi ga konzervirali za kasnejšo uporabo. Ko pride čas zaužitja, meso prej operemo, ker bi sol, ki je služila konzerviranju, naredila meso preslano, neužitno. Med tem ko rastemo in sprejemamo nauke staršev, učiteljev in drugih, predvsem pa vzdušje in splošno klimo, se okvarimo, a obenem ostajamo znosni soljudje.

Cena podružbljenja je izguba spontanosti, samoniklosti, ki je pri otrocih tako zaželena, kadar nam je všeč in zadušena, kadar nam ni. Tako jo ubijemo, dovolimo ji gibanje le znotraj ‘kulturnih’ meja. Kadar vidimo otroka, ki še nikoli ni videl plesnega giba, kako poskakuje in pleše iz čistega navdušenja, ga hvalimo in občudujemo. Otrok hitro preračuna, da s tem pritegne pozornost in se začne zavedati svojega plesa, ki zdaj izgubi prvinskost in postane sredstvo manipulacije. Starši ga vpišejo v plesno šolo, kjer se uči korakov in drže, ki do konca prepiše samoniklost. Šele po dolgih letih se zdaj odrasli moški, ženska lahko vrne k prvinskosti, a je izjemno težko. Prehoditi mora vzvratno pot in pozabiti vse, kar se je naučil.

Podobno je z življenjem. Otrok se uči živeti enako kot se uči plesati. Mora upoštevati pravila in se zavedati svojih posebnosti. Samo-zavedanje je triumf človeka, ni dovolj da smo srečni in pametni, še zavedati se moramo tega in ravno tu se začne racionalizem, t.i. slava človeka. To je popolna past, kajti kdaj je dovolj informacij, da zaključimo s samo-zavednostjo? Je dovolj pohvala starša, da se zavem sebe kot dobre plesalke, diploma plesne šole, prvo mesto na prvenstvu, moje lastno prepričanje? Samoniklost mora obiti vse to in plesati iz čiste brezmejnosti nevedenja, iz čiste radosti, da lahko pleše.

Za Hosto Marjeta Šumrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: