Oživitev doživljanja 3

Nobena od zemeljskih ‘avtoritet’ vas ne želi v prisostvovanju, želi vas v umu, v nadomestku resničnosti, ki vam jo je vcepila v glavo, da bi jo hranili s svojo pozornostjo in jo držali ‘pri življenju’. Noče vas samostojne, hoče vas odvisne od nje in njenih rešitev za vaše apetite ali vašo stisko. Zastrupljeni smo! Ideologije izmov… marksizem, kapitalizem, socializem, katolicizem, hinduizem, budizem, šamanizem, humanizem, objektivizem, racionalizem, rasizem, naturizem… sami strupi! Vse, kar šteje, je prisostvovanje življenju. Prisostvovanje se zgodi, ko um utihne in se iz arogantnega ječarja ‘svojega prav’ prelevi v vdanega služabnika intuitivnim pobudam. Kdor je v intuitenju, je samodejno v (za)vedenju.

Koliko, koliko nam je bilo odvzeto z vso to samodržno filozofsko šarado! To je zgodovina človeka, ki jo moramo ali v celoti pozabiti ali pa jo kot opomnik držati pred nosom, da ne bi ponovno zašli. Vse to nas je držalo stran od neskončnih izvirov doživljanja. Smo zatrti, zadušeni, potlačeni, omejeni, stisnjeni, depresivni, pod nivojem…, še posebej v pristnosti, iskrenosti in spontanosti.

Oživitev doživljanja naredi posameznika spet sijočega, celovitega, izpolnjenega z obiljem življenjske preprostosti. To je nepredstavljiva grožnja dominantnemu toku človeške misli, ki vas hoče kot kognitivne mašine svoje organizacije. Hoče, da najboljši del svojega življenja prelijete v institucijo. Hoče, da ji služite! To gotovo ni dobra odeja za svobodne! Veliko boljša je iskati dostojanstvo človeškega bivanja! Nikoli nismo imeli boljših pogojev za preboj, a to moramo opaziti in zagrabiti priložnost, drugače bo po nas. Za Hosto M. Šumrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: