Po Šamanski poti nazaj h koreninam

Prijateljica mi je omenila prigodo, kako je globoko verni sosedi omenila šamanstvo in opazila groteskni izraz zavračanja na njenem obrazu. Ljudje se ujamemo v razlago idej, za katerimi stojimo in prehitro zavrnemo vse, kar po našem mnenju ne sodi v ta krog. Ravno to je umetnost šamana, da prerase verstva, politične misli, kulturno paradigmo in ideologije, ki jim je bil od otroštva, brez zavestne privolitve, podvržen, da kot odrasel ne postane zagrizen zagovornik lastnih ječarjev. Zavračanje je reakcija jetnika, ki ni pripravljen na svobodo.

Zakaj me ideja Šamana tako privlači? Lahko ga imenujem tudi drugače, prav natančne besede Slovenci nimamo za takega človeka, morda z dvema besedama Celovit človek. Vsi se rodimo s potencialom celovitosti. Zdolgočasenost nad naravnimi danostmi, nenasitna potreba po izumljanju nadomestkov resničnosti človeškega porekla, torej vsa tesnoba, nepotešenost in nezadovoljstvo izhajajo iz neuresničenosti te celovitosti. Kdor je namreč celovit v tem, kar je kot človek, je izpolnjen, osmišljen, sit v vsakem oziru. Sistemska misel vas noče zadovoljne, zdrave in sijoče, ker jo v tem primeru ne potrebujete. To je zanjo smrtna grožnja, kateri se bo upirala do svojega zadnjega diha.

Žal smo to razcepljenost od Vira tako dolgo tolerirali, da izgubljamo še zadnje kaplje hrepenenja po njej, ki nam je sicer dano v nezavedni instinkt. Ne čutimo več niti potrebe po celovitosti! In še huje je, niti razumemo ne, kaj naj bi to bilo in kako do nje, četudi nam je rešitev črno na belem potisnjena pred nos.

Nekoč mi je učitelj rekel, da biti zasramovan in pribit na križ ni najhuje, kar se Jezusu lahko zgodi, ampak to, da hodi med nami, pa ga nihče niti ne prepozna (op.a.: Jezus = zavest Enosti in Ljubezni).

Ta četrtek v klubu Orfej Vrhnika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: