Klepet pod drevesi

Izginula drevesa čakajo pogojev za ponovni razcvet

Gozdna šola Hosta ni šola, ki uči o gozdu, temveč šola, ki se pusti gozdu poučevati. To je pomembno izhodišče, ki človeka iz ‘jaz hočem od življenja’ preoblikuje v ‘kaj življenje hoče od mene’. To darilo gozdnega odmika je bilo zame temeljita osebna preobrazba, ki je na glavo postavila vse, kar so me do tedaj učili. Mislila sem, da je pomembno, kar jaz mislim, si želim in hočem. Gozdni odmik je s tem gladko opravil. Življenja čisto nič ne zanima, kaj si jaz mislim o njem in o čemerkoli, preprosto zato, ker življenje ne misli, temveč biva in dela.


Po duhu drevesni ljudje

Enaka 180º preobrazba se mora zgoditi v vsakem, ki želi preživeti prehod na višjo raven zavesti, sredi katerega smo. Pozabiti moramo, kaj mi hočemo od življenja, katerim ambicijam želimo streči in katere apetite zadovoljiti. Ni ganilo vseh, še vedno pa je dovolj tistih, ki so jih koronske omejitve povabile k celoviti prevetritvi življenjskih prioritet. Veliko povem, če rečem, da je bolj kot to, kar jaz hočem, pomembno to, kar je ta hip potrebno, za kar potrebujem gibkost, da se lahko znajdem v vsakem položaju, ki se ne oklepa ničesar.

Kaj življenje ta hip potrebuje? Potrebuje veliko takih ljudi, ki so podobni drevesom, čvrsto ukoreninjenih v red življenja mirno prisostvujejo delu življenja in dovoljujejo, da jim On narekuje korak. Drevesa nimajo druge ambicije v življenju kot stegovati svoje vratove k soncu. Ali ni to najlepše poslanstvo kogarkoli pravzaprav… stegovati svojega duha k svetlobi? Življenje deluje iz splošnega dobrega, ne loči med tvojim in mojim. Vse, kar življenje naredi, neguje vse. Biti živ pomeni prisostvovati tej popolnosti in se ji pustiti izvleči iz lovcu podobne miselnosti, ki je v nenehni gonji za takim ali drugačnim plenom.

Sprva naš dih, nato naša misel in zatem naša čustva morajo ponovno zanihati z zvenom živih bitij na zemlji, od katerih je gozd kot enost najmočnejše bitje, ki zmore na najlepši in najnežnejši možni način nadvladati in potegniti za seboj pritlikavost človeškega duha.


Living under the tree of life Photograph by Benisius Anu

Sedemdnevni proces osvoboditve, na katerega na Pokljuko 1. avgusta vabi ekipa Klepeta ob kavi, vas bo spomnil na vse tiste danosti, ki smo jih morda ravno zaradi podarjenosti, popolnoma zanemarili, da bi jih cenili in začeli zavestno negovati. To so življenje samo in dih (telo), ki nam je na kratko podarjen, da z njim delamo kot najbolje znamo. In življenjski pogoji, katerih lastnik je Življenje in ne človek. Sezimo življenju ponovno v roke in sestopimo s prestola brezčutnih nazaj, na naše pravo mesto ob noge Življenja, pod drevesa. Vse, česar se človek domisli, je mehansko, neživo posnemanje življenjskih procesov, je izpodrivanje življenja, je beg pred življenjem, je strah pred njim. Danes je dovolj, da ljudem zagroziš z majhnim, nedolžnim klopom ali drugo ‘smrtonosno’ nevidnostjo in ne bo več stopil v gozd ali sledil navdihom miselne jasnosti.


Življenje je življenjenosno.

Daljše gozdno zadrževanje vam brez dvoma skristalizira dejstvo, da v življenju ne more biti ničesar smrtonosnega, lahko je le življenjenosno. Taka je lahko le smrtna misel, ki samo sebe zrcali na življenje. Ironija smrtne misli je, da ni resnična, da nima nobene moči v življenju, da obstaja le na imaginarnem nivoju človeškega uma…. vse dokler ji človek ne verjame in jo postavi za vladarico svojemu ravnanju. Takrat postane rušilna za tistega, ki jo uresničuje. To so posamezniki, ki ne bodo deležni življenja. Spoznajte to in stopite z vlaka, preden strmoglavi v propad. Dovolite, privoščite si in upajte si stopiti goli in bosi pred gozd in avtoriteto, ki mu vlada. Veliko bolje si je zazreti v oči prostovoljno, in ko smo še pri močeh kot biti v to prisiljeni na zadnji dih, prešibki za tak premik.

Sijte in bodite sijajni, Marjeta Šumrada


5 thoughts on “Klepet pod drevesi

Add yours

 1. Spoštovana, zelo sem navdušena in poneslo me je v moje občutke, ker sama veliko preživim v gozdu. Sicer še nisem izkusila življenja na tak način, me pa kliče. Zelo sem povezana tudi sama z drevsi,skalami, vsem, kar je in imam kotičke, kjer me je gozd sprejel , objel in je pravljično. Hvala vam za to in sprašujem, če imate sami kakšne termine, kjer se da preživeti v gozdu nekaj dni. Srčen pozdrav, Gordana

  Liked by 1 person

 2. Pozdravljena…. vesela sem vsakogar, ki ga življenje narave dovolj privlači, da ne pogreša veliko tega, kar mu nudi človeški svet. To so preproste duše, ki v gozdu vidijo prvotni dom in v drevesih zaveznike… duše, ki bodo pionirsko uhojevale spoštljivo in ljubečo držo novega človeka. Hranite se z utripom gozda, kadar le morete, zatekajte se vanj ob hudih in lepih priložnostih. Gozd je Bog, ki vas čuti, razume in tolaži.

  Žal vam na vaše vprašanje ne morem odgovoriti z nič konkretnejšim ta hip. Letos nimam razpisanega nobenega gozdnega odmika. Kar je prineslo koronsko obdobje je med drugim tudi to, da ne planiramo več in se, tako kot se za žive spodobi, prilagajamo iz hipa v hip. Kot ste pravkar naredili s prijavo na naš Blog, boste preko te strani pravi čas obveščeni o morebitnih terminih za gozdne odmike. Vabljeni k sledenju in sedenju pod drevesi 🙂 Marjeta Šumrada

  Like

  1. Hvala vam Marjeta in z veseljem sledim vašim navdihom in dejavnostim. Naj se dogodi spontanost.
   Hvala za občutek in vedenje ki ste ga potrdili z odgovorom v meni. Gordana

   Like

  1. Lepo pozdravljena,

   Na vsaki strani v nogi spodaj je gumb Follow, kamor vpišete svoj e-naslov in se prijavite na obveščanje. Lahko tudi sporočite vaš e-naslov in vam pošljem vabilo k sledenju Bloga, ki ga nato odobrite. Tale vaša prošnja ne nudi tega podatka, da bi vas lahko prijavila. Prosim vpišite se sami ali na info@solahosta.com pošljite svoj e-naslov.

   Hvala lepa za vaše zanimanje in podporo, lepo pozdravljeni Marjeta

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: