Občutljivost za jaz

Imamo telesa, ki so vzeta iz zemlje, hrana, ki jo uživamo, je zrasla iz prsti. Telesa so zemljin mehanizem, brez truda bi morali zaznavati življenje in njegove ritme in jim biti vdani prav tako kot se vode vdano dvignejo ob polni luni. Življenje vzdržuje samega sebe brez vsakega napora. Mehanizem človeškega telesa dela enako in to dela stanovitno in brez razlik, ker ne more drugače. Življenje ne presoja, tale si zasluži, da ga vzdržujem, tale si pa ne.

Za človeka občutljivost pomeni, pazi kaj delaš, da koga ne užališ. To je občutljivost jaza, ki iz človeka naredi porcelanasto figuro. Nepredušno zaprt sam vase ne opazi sebe niti drugega. Naravno sijoče telo ima prekrito s številnimi ‘prometnimi’ znaki, ki jih mora pri manevriranju skozi življenje upoštevati in pri tem porabi ogromno moči. Njegova pozornost se zaletava ob mentalno čustvene vtise in smernice, ki jim s pripisovanjem pomembnosti daje moč in tako ustvari notranje ogledalo, od katerega se pozornost odbija nazaj vase in svet postane projekcija njega samega. Ne opazi, da komaj kakšen žarek še zmore prodreti skozi ta oklep in se dotakniti življenja. Medtem ko se za življenje občutljiv človek s pozornostjo naravno razliva v okolje, ne da bi pri tem razlikoval med zaznavami, vse v svojem dometu oplazi z enako doslednostjo. Vse je enako pomembno in zato ničesar ne spregleda. Preprosto miruje in ostaja sijoče telo, ki se enako kot sonce s svojim vstopom v prostor brez truda dotakne najmanjše podrobnosti, ker nima nobenih zastorov, ki bi mu preprečevala popolno razlitje in nobenih smernic, ki bi mu usmerjala pogled.

Kaj nam je storiti, ko smo sijoče telo že popolnoma zadušili? Naredimo generalno čistko in privarčujmo moč! Potrgajmo vse nalepke iz glav z nego notranje tišine, znebimo se škodljivih navad, prevetrimo prijateljsko sceno, odpovejmo se zameram in maščevanju, odpovejmo se hitenju in nemiru, odpovejmo se preobilju v mišljenju, govorjenju, gibanju in prehranjevanju. Privoščimo si post od TV-ja, računalnika in medijev, post od zabav, pitja in brez pomenskega govorjenja, post od doseganja svojega prav in hlastanja po osebnih koristih… in videli boste, koliko moči se bo naenkrat sprostilo. Osvobojena moč se naravno brez naše namere vtke v svoj tek zlitja z življenjem in nas pricepi nase.

Za Hosto Marjeta Šumrada

2 thoughts on “Občutljivost za jaz

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: