Odnos – razbijalec iluzij

Ljudje bodo vedno naredili kar hočejo, ne kar hočemo mi. Mi se, kadar nekdo prestopi našo mejo, poslužimo kazni. Za vas je oni drugi prekršil dogovor med vama, zanj ste vi dogovor drugače razumeli. Prepričani smo, da so naša razumevanja absolutna in delujemo iz njih z suverenostjo norca. Ukazovanje in kaznovanje ne bo preobrazilo ne vas ne drugega, ničesar ne spremeni, razen da ubije aromo. Razumevanje med dvema nikoli ni bilo in ne bo absolutno. Kadar smo zaljubljeni, živimo v prepričanju, da je ta romanca dokončna. Nič takega ne obstaja, kadar gledamo v odnos dveh oseb.

Odnos je kot rastlina, ki lahko hitro podivja ali pa zakrkne, če nanjo pozabimo, če sebe na primer postavimo v prvi plan. Pravite, da dajete vse od sebe? Oni drugi ne misli tako! Ne pravim, da je nekaj, kar nekdo naredi prav ali narobe, ne glejmo na to skozi moralo. Nismo tu zato, da sodimo. Gre za prepoznanje načina obnašanja človeka. Vedno se je tako obnašal. Odnos ne bo nikoli absoluten, vedno bo variabilen, bo veščina, ki zahteva trening, nego in spretnost. Če v odnosu malo zaspite, kar naenkrat ne veste, kaj se dogaja. Poteze drugega se vam zdijo ‘ne-vmesne’.Če bi radi absoluten odnos, v katerem bo vse po vaši volji, potem imejte odnos do stvari, imetja, domače živali ali boga. Vse to lahko prikrojujete po svoje kakor vam paše.

Razbijanje iluzij je največje darilo odnosa. Naših iluzij, ki smo si jih ustvarili o nečem, o nekom in o sebi. Bili smo zmedeni, mladi in nesamostojni. S tako vsebino smo se dajali v odnos. Mislili smo, da nas bo odnos zlil v celoto, ki bo harmonično plula skozi izzive življenja. Ne ujemimo se v past jaza, v kateri se še vedno oklepamo svoje iluzije kot absolutno prave in krivimo drugega, da jo ne zadovolji. Raje spreglejmo, da je bila naša pravljična predstava o partnerstvu samo-ustvarjena in nam jo je zdaj odnos razblinil. Zdaj vidimo, da smo od nekdaj celoviti, da drugi ni tu zato, da nas dopolni v celoto, temveč da dve celoti rasteta blizu druga drugi. Da v odnos nismo vstopili zaradi zadovoljevanja svojih potreb z drugim, temveč zaradi izlivanja obilja ljubezni, ki se v romantičnem začetku zgane v nas. To je zrel odnos, v katerem zadiši po hvaležnosti, da vam je odnos pomagal razbiti utvaro in vstopiti v dimenzijo resničnosti. Ni večjega darila kot je jasnost videnja.

Za Hosto Marjeta Šumrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: