Zakaj naj bom veliko v naravi?

Če lahko najdete ‘svoj kotiček’ v bližini doma, kjer ne slišite hrupa mehanizacije in brnenja naprav, le tišino in naravne zvoke, potem se lahko zgodijo neverjetne stvari. Sedite in prisluškujte, zavestno se odpovejte skrbem in premišljevanju in se povsem potopite v zaznavanje. Energija narave je nežno valujoča kot morje v brezvetrju in človeka boža in miri. Energija mesta in miselni nemir, pa človeka reže in špika.

Brez pomoči narave, človeške energije z voljo ne moremo vrniti v naravni mir brez poprejšnje zavestne ‘kilometrine’ notranje tišine. To pomeni, če človek hote ne vstopa v mir narave, notranji mir v mestu ni možen. Šele potem, ko telo doživi veliko trenutkov notranje tišine, je mir zmožen obdržati tudi v mestu. Kadar je nekdo dolgotrajno zanemarjen v vzpostavljanju notranjega miru, ne opazi njegove odsotnosti in postane odvisen od vznemirjenja, ki ga teši s stvarnimi mašili. Kako nekdo preživi t.i. prosti čas, še bolje pa ves čas, je zelo pomembno. Razvedrila in početja vseh vrst kot so kino, keglanje, smučanje, obiskovanje trgovin, zabaviščih parkov, diskotek, gostiln in barov, masovnih koncertov, množičnih praznovanj, izpostavljanje kričanju in vpitju, mestnemu vrvežu… vse to vzdržuje in povečuje nemir, ki postaja vse bolj nenasiten.

Privoščite sebi in svojim otrokom oddih od tega, pomagajte si z občudovanjem ptic, ki ostajajo čez zimo pri nas tako, da jim nasujete semen, skačite v sneg in izdelujte figure, zakurite ogenj in prepevajte, preskakujte koze, pojdite se skrivalnice, nežno se zasuvajte s snegom, dričajte se po hribu v vreči napolnjeni z blazino, pripovedujte si vživete zgodbe, v objemu zrite v jasno nočno nebo, veliko se smejte… noben otrok se temu ne more upreti, privabite jih z zgledom in v hipu bodo pozabili na računalnik in telefon. To bodo za otroka nepozabne počitnice in najlepše darilo.

Za Hosto Marjeta Šumrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: