Šaman – ‘A clever fella’

Šaman je nekdo, ki je sposoben preseči miselne omejitve kulture. Šaman ve več kot ljudje, ki jim služi, ker so po razvoju zavesti podobni otrokom, ki obstajajo znotraj kulturne igre. Le šaman ve, da so kulturna pravila in misel, ki ji vlada, družbeni dogovor, ki ga ne gre jemati preresno. Zaradi te osvoboditve lahko izvaja svojo ‘magijo’.

Ko sem bila med Avstralskimi Aborigini, sem izvedela, da beseda šaman za njih pomeni ‘clever fella’, nekoga torej, ki razmišlja širše od večine. Ko Aborigin reče, da je clever fella, s tem izraža ‘poklicno’ pot. Lahko ga je prepoznati, kajti on edini ne bo radovedno ogledoval tujca in se zanimal za nenavadne predmete, ki jih prinaša s seboj. Ostajal bo nedotaknjen. Kadar si soočen s šamanom, prepoznaš, da si ne ogleduje tvoje zunanjosti, oblačil, stvari ipd., ampak gleda naravnost vate z očmi osvobojenimi kulturne misli: si neumnež ali si clever fella? Zanima ga, kaj je tvoje merilo, koliko dane situacije zares razumeš, koliko nivojev se istočasno zavedaš. Ko zreš v takega človeka nimaš kaj dosti izbire, bodisi zrasteš ali zbežiš.

Šaman živi v t.i. hiper prostoru, ki zaobjema in presega tri dimenzionalni svet stvari in iz njega ve, kdo je ukradel zemljo, kdo je ogoljufal poglavarjevega sina, kakšno vreme se obeta, kdo bo umrl in kdo bo živel, kakšna je igra s kulturo pogojenega človeka. Za šamana videnje ni magija, je preprosto svoboda, je bivanje na najbolj prvinskem nivoju zavesti, ki je neokvarjena z družbeno mislijo.

Za Hosto Marjeta Šumrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: