Kako se prerasti?

Iz gozdnega odmika

Koliko časa potrebujemo, da se otresemo vsakodnevne rutine in ustaljenih vedenjskih vzorcev? Dolgo časa, še pogosteje nikoli, ker se v tem nikoli ne pustimo izzvati. Eno od dejstev moči je, da če želimo nekam vnesti kaj novega, moramo tam narediti prostor. Preprost naravni zakon, ki ga uresničuje le malo ljudi.

Kolikokrat se zaveste, da na ene in iste dražljaje vedno reagirate na enak način. Neko dejanje bližnjega vas vedno znova in znova spravlja ob pamet. Radi bi, da bi drug nehal s tem početjem. Zahtevati od drugega spremembo za to, kar se vzdiguje v vas, je neljubeče. Redki si želijo zrasti in na enako dejanje bližnjega odgovoriti zreleje, bolj ljubeče. V slednjem primeru gre za duha bojevnika, ki pa zaradi nespremenjenih bivanjskih pogojev ne more preseči svoje navade. To je naravno. Da bi zrasel, potrebuje novo moč.

Moč se lahko bodisi privarčuje tako, da v podobnih situacijah zaustavimo avtomatičnost obnašanja in preprosto ‘potrpimo’ vedoč, da vsebino za svoje obnašanje črpamo iz sebe. Če se torej jezim, bentim in zahtevam, potem razkazujem le svojo vsebino in drugi pri tem nima popolnoma nič. S tem, ko se zaustavim v sebičnosti, privarčujem moč, ki mi dovoljuje uvid v gospostvo nad seboj. Smel je človek, ki se izzove z vključitvijo v tako okolje, ki ga bo vrglo ven iz uničujoče rutine. To je najbolj ljubeče dejanje, ki si ga nekdo lahko podari in človek zažari kot dragulj, ki so ga dolgo prekrivale saje avtomatične nezavednosti. Iz ženskega gozdnega odmika, Marjeta Šumrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: