Zdravilna in čarna moč narave

Utrinek študijskega krožka

V letos še posebej bujni naravi, na dehtečih spomladanskih sprehodih, včasih ob ognju in sproščenem vzdušju smo delili nauke, spoznanja in neskrite skrivnostnosti narave, njenih zeli in plodov. Znane so zdravilne moči zeli, ki imajo zaradi naravne molekularne strukture enak zven kot človek in jih telo zlahka prepozna in vzame od njih, kar potrebuje, za razliko od tovarniško pridelanih zdravil, ki jih telo ne razume in odlaga na mehka tkiva, ki ob rednem jemanju povzročajo hujše tegobe od bolezni same.

Manj znane je čarna moč narave, ki ima po svojem značaju in pogojih rasti svojstven učinek na duhovno dimenzijo človeka. Ste vedeli, da smreka pomirja in javor neti moči že samo s tem, da se zadržujemo v njuni bližini? Ste vedeli, da so že pred več kot sto leti nekateri smeli posameznik zdravili alergije in astmo tako, da so bolnega zadrževali v borovem gozdu in ga prepustili njegovi eterični zdravilni moči? Res neverjetno in skoraj še neraziskano območje, ki ga lahko prepozna le zaznavno občutljiv človek, ki se veliko zadržuje v naravi.

Pozoren človek, ljubitelj narave ali zeliščar ‘komunicira’ z okoljem, zazna prijetne in moteče točke za zadrževanje, pri nabiranju zeli začuti ugoden čas nabiranja in katera zel ga še posebej kliče k sebi. Zeliščarstvo je zelo osebna stvar, saj ima vsak človek svojstvene potrebe po zdravljenju in podpori rastlin. Dva jabolka z istega drevesa nimata enakega okusa, zato je pri zdravljenju potrebno vključiti občutljivost zaznave, ki čuti sorodnost določene rastline. Naša mehansko tovarniška ponavljajoča misel mora spustiti nadzor nad našo pametjo in telesu spet dovoliti svoj primat nad zaznavo in odločanjem. Že sam proces umirjenega pristopa, nehitečega zadrževanja in pozornega opazovanja vodi in zdravi.

Za Hosto Marjeta Šumrada

Preberi cel prispevek

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: