Utrinek ŠK – Sonaravna kultura bivanja

V vasici Hrvoji, v odročnem zaledju slovenske Istre, deluje Sončni grič, društvo za trajnostno kulturo bivanja. Vas je, kot mnoge druge istrske vasi, na pol porušena in skoraj zapuščena. V tem okolju, obdanem z gozdom, ki je v zadnjih 40 letih zarasel nekoč obdelane terase in pašnike, so Gozdna šola Hosta in ustvarjalci društva Sončni grič s podporo Andragoškega centra Slovenije in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v 7 srečanjih študijskega krožka raziskovali pojem sonaravnosti.

(So)naravnost prežema človeka ali pa ga ne. Biti sonaraven pomeni biti naraven v prvi vrsti. Človek, ki vse življenje preživi v betonskih zgradbah, ki je izpostavljen mehanskemu sevanju, ki sprejema znanja nepovezana z resničnostjo narave in ki uživa tovarniško ubito hrano ne more niti slutiti svoje naravnosti. Podružbljeni človek si lahko le misli, kaj pomeni biti naraven, vedeti pa tega nikakor ne more.

Sonaravnost je nekakšen eter prebujene iskrenosti do najintimnejšega, ki se hrani z drobnimi življenjskimi lepotami in razdajanjem iz teh lepot, ne potrebuje nikakršnega hrupnega in bombastičnega tehnološkega balasta, visokoletečih intelektualnih osvajanj in čustvenih dram, da se počuti izpolnjeno. Naraven človek je samodejno sonaraven. Učiti podružbljenega človeka sonaravnosti je torej popoln nesmisel.

Naravnost je samoniklost, je rasti iz lastnega jedra, ki korenini neposredno v življenju in ne torej v družbeni misli, ki je po pravilu življenju nasprotna. Biti naraven pomeni biti pogumen, saj se s tem obračamo proti družbenemu vetru. Tako je ta hip, tako se začne, a ne bo vedno tako. Lahko smo iskreni do sebe že zdaj, lahko pa počakamo, da zbolimo in se za iskrenost odločimo tedaj. Lahko smo pogumni ali strahopetni, a do naravnosti moramo priti, če se imamo vsaj malo radi.

Preberi celoten prispevek (Naravnost je iskrenost, Sonaravnost v praksi, fotogalerija idr.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: