Nujnost širšega smisla

Človek še nikoli ni imel tako izpopolnjenih poti pobega iz resničnosti kot jih s filmi, igrami, masovnimi koncerti in zabavljaštvom ima danes. Lahko smo junaki s nadčloveškimi močmi, čarovniki v svetu magije, vrli bojevniki, bogovi strel ali vihtimo svetlobne meče na drugi strani galaksije. Bolj ko človek izgublja smisel bivanja, bolj potrebuje pobeg v imaginarni svet.

Radi bi bili del nečesa večjega in vznemirljivejšega, bili deležni strastnih romanc in avanturističnih popotovanj. Zakaj nas te zgodbe tako pritegnejo? Smisel bivanja je najmočnejša primarna motivacijska sila. Smisel in poslanstvo vrednotimo čez vse drugo, bolj kot užitek, denar in oblast, bolj kot udobje, varnost in srečo.

Smisel potrebuje določeno napetost med tem, kar smo in kar želimo postati in pogum, da prerasemo znano. Kadar v svojem bivanju in početju vidimo smisel, potem je svet pomenljiv in vznemirljiv. Človek postane junak šele takrat, ko je soočen z nevarnostjo in ne pobegne. Šele zdaj je njegovo poslanstvo kristalno jasno. Te zgodbe nas potegnejo, ker imajo junaki teh zgodb ultimativni namen, ki presega njih same in so v trenutku, ko bi lahko zbežali, zmogli pozabiti nase. M. Šumrada

Vabljeni na enkratna butična izobraževanja jeseni in pozimi v prijetno vzdušje Kluba Orfej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: