Šamansko videnje (5/8)

Nadaljevanje prejšnjega prispevka…

Ljudje smo naivni, prehitro smo se zadovoljili s končno razlago sveta gledajoč skozi lupo. Do danes še nismo našli ‘sedeža’ domišljije. Sledi evolucije človeške misli, sanj, upanj… nismo našli v stvari, ne glede na to, kako mikroskopsko se je lotimo. Šamanski umetniki, duhovni alkimisti so imeli globji uvid v delovanje sveta kot ga ima vsa znanost danes. To so bili ljudje, ki so z vodenjem namere in močjo vživljanja utirali pot v dimenzijo višje zavesti, našo primarno dediščino, katere izgubo danes živeči vsi bolj ali manj čutimo skozi neuresničenost, neobčutljivost, nezadovoljstvo, nesmisel… .

Šaman enako kot alkimist, ‘vari’ samega sebe, da bi skozi proces ‘izgorevanja’ življenja težko in stvarno ločil od prefinjenega in duhovnega in nato slednje ohladil v kvintesenco, v izpopolnjen primer duhovne kvalitete, v elixir vitae, v dokončanje.

Ljudje se počutimo opeharjeni, naslanjajoč se na kulturno paradigmo, kako naj bi živeli. Dobra novica je, da nam je ni treba slediti. Nihče ne bo gorel na grmadi ali bil obglavljen, če bo ubral svojo pot. Potrebujemo ljudi, ki osvobodijo svoj um! Boljših pogojev za preobrazbo še nismo imeli! Sprva gremo skozi sesutje miselnega konstrukta, nato skozi prej-ko-ne naporno vrenje, ki loči tuje od pristnega, nato skozi dvigovanje osvobojenega sebstva, ki izčiščen pridobi novo kvaliteto.

Proces izčiščevanja je vsakodnevni spremljevalec šamana, ki se iz živali podobnega lovca na hrano, zatočišče, intelektualna izživljanja in ljubezen (beri razplod), preobrazi v Umetnino, v originalno noviteto, ki natančno zrcali svoj Vir. Postane to, kar je, izstopi iz vsiljenega kroga rutine, prebije zaciklanost in iz ‘posnetka živega bitja’ šine med izvirne Žive, ki zabrisujejo mejo med osebnim/neosebnim, moškim/ženskim, notranjim/zunanjim, dokler ne doseže točke, v kateri pričuje nenehnemu čudežu zlitja materije in zavesti, dveh nasprotujočih si vidikov Življenja in preskoči kot iskra v čisto zrcalo, ki odbleskuje Veliko nad-resničnost.

Sledi:

Avtentična umetnost Šamana – Poustvarjanje pozabljenega (6/8)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: