Odpoved kot prag nove zavesti (2/7) – Dekontaminacija okužbe

Pri ponavljanju nečesa, kar smo se naučili v preteklosti, pri odzivanju iz spominov in v avtomatičnem reagiranju… se življenjska sila izgublja. Življenje je neponovljiva enkratnost, spontano odgovarjajoča iz svobode vseh možnosti. V ponavljanju smo ujeti v ‘mislim, kako mora biti’ in energijsko puščamo kot preluknjan balon. V vedno svežem odgovarjanju na življenjsko dogajanje izgube ni! Lahko dosežemo to energijsko ne-potratnost v vsakdanjem življenju in v vsakršni situaciji?

Gotovo lahko… pravzaprav je nuja za nekoga, ki hoče živeti. Kako padem v tok? Tako, da ničemur ne rečem: ‘To je prav ali narobe, to je dobro ali slabo’, ampak dogajanju pustim trajati do konca, da ga ne trgam iz konteksta celovitosti in ne sodim po trenutnem videzu… da imam občutenje, v katerem lahko dogajanje cveti samo od sebe in se konča kakor se mora, ne da bi se vanj vpletala s svojimi dejanji izhajajoč iz vedno pristranske sodbe o njem (moč nepočetja).


Potrebujemo novo kakovost uma… čistega kot pogled majhnega otroka, ki ne loči med jaz in ti… jasnega in prodornega kot pogled viševskega orla, ki mu ne uide noben premik. Potrebujemo novo občutljivost, ki si bo samoniklo na jasnem. Potrebujemo rojstvo nove zavesti… .

Ne vi ne jaz nismo ‘novorojenci’, onesnaženi smo od okoljskih vplivov… in samovoljnega onesnaženja. Kako premagam to ‘okužbo’? Okužen um je srčika človekovega problema! Starejši ko je nekdo, težje premaga okužbo. Ne zaradi starosti ali bolnosti, temveč zaradi dolgoletne uspavanosti, zaradi katere je bolan v prvi vrsti in mu ne dovoljuje miselnega preboja. Mladi (umi) imajo neprimerljivo boljše pogoje za ‘dekontaminacijo’.

Se nismo obnašali kot večni nedonošenci, prisesani na kolektivni um uničevanja? Odrasli um deluje iz inercije preteklega znanja in izkušenj… mladosten um deluje iz hipa v hip, učeč se spotoma. Mladosten um se z lahkoto ‘odpove’ preteklosti, saj je nima! To je odpoved brez truda in brez obeta po nagradi, je naravno stanje mladostnega uma! Odrasli um ve, kam ta pot pelje, lahko se ji odpove iz drugega razloga: iz uvida v stanje stvari… iz svobode torej, ki jo uvid prinese. Mladosten um nima sidrišča… nima točke, ki bi jo moral zagovarjati: mladosten um ve, da ne ve!

Če tega nismo sposobni, nikoli ne odkrijemo pomena nekontaminiranega uma. Dopustiti moramo zlom temeljev, na katerih stojimo in privoliti v popolno negotovost. Zato se ne bojmo izgubiti svoje staro ‘udobje’ (miselno ječo), temveč z zaupanjem novorojenega zajadrajmo v nove, še neznane pogoje bivanja.

Sledi:

Odpoved kot prag nove zavesti (3/7) – Učenje iz dogajanja

One thought on “Odpoved kot prag nove zavesti (2/7) – Dekontaminacija okužbe

Add yours

  1. ♥️⚘

    V pon., 8. jun. 2020 09:50 je oseba WordPress.com napisala:

    > Gozdna šola Hosta posted: ” Pri ponavljanju nečesa, kar smo se naučili v > preteklosti, pri odzivanju iz spominov in v avtomatičnem reagiranju… se > življenjska sila izgublja. Življenje je neponovljiva enkratnost, spontano > odgovarjajoča iz svobode vseh možnosti. V ponavljanju smo ” >

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

<span>%d</span> bloggers like this: